Gradovi

Rusi lani desetkovali uvoz votke, viskija, šampanjca…

MOSKVA – Rusija je registrovala rekordan pad uvoza alkoholnih pića prošle godine, što je rezultat slabljenja rublje i kupovne moći Rusa, piše dnevni list Komersant.

Uvoz viskija, najpopularnijeg stranog pića u zemlji, smanjen je za 22,3 odsto, na 33,59 miliona litara, dok je uvoz rum pao za 35 procenata, na 4,76 miliona litara, piše listi, pozivajući se na carinsku statistiku.

Podaci su takođe pokazali da je Rusija uvezla 32,6 odsto manje vina i 33,7 procenata manje šampanjca prošle godine u odnosu na 2014, prenosi portal „Moskva tajm“.

Najoštrije smanjenje je zabeleženo kod uvoza votke, za oko cetiri puta, što se objašnjava gotovo potpunom obustavljanju snabdevanja iz Ukrajine.

Predstavnici ruskih preduzeća koja se bave uvozom alkoholnih pića su, u anketi Komersanta, ovako oštar pad pripisali padu vrednosti ruske valute i platežne moći Rusa.

„Ovo je verovatno najgora situacija na tržištu koju pamtim, potražnja je dramatično pala“, izjavila je za list Irina Fomina, predsednica kompanije MBG koja se bavi uvozom vina.

Ako se slabljenje rublje nastavi, preduzeća koja se bave uvozom alkoholnih pića će biti prinuđene da podižu cene, zaključuje Komersant.

freeimages.com, adrian becerra

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh