Gradovi

Rusija traži sednicu SB UN zbog najave Turske

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da planira da sazove sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, na kojoj bi bilo reči o saopštenjima turske vlade o mogućoj kopnenoj operaciji u SIriji.

Rusija planira da Savetu bezbednosti preda rezoluciju u kojoj će zahtevati okončanje aktivnosti koje podrivaju suverenitet Sirije, navela je portparol Ministarstva Marija Zaharova u saopštenju, a preneo je Rojters.

Turska je predložila zajedničku kopnenu operaciju u Siriji sa svojim međunarodnim saveznicima, tvrdeći da je takva intervencija jedini način da se zaustavi rat u toj zemlji, koji traje već pet godina.

Jedan viši turski zvaničnik je u utorak izjavio da Ankara želi da izvrši tu operaciju zajedno sa svojim saveznicima, ali je istakao da turske vlasti ne planiraju da deluju jednostrano.

Sa druge strane, Rusija u Siriji sprovodi vazdušne udare, kako navodi AFP, u cilju podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, čiji odlazak sa vlasti žele Turska i njeni saveznici.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh