Gradovi

Rusija žali zbog odbijanja nacrta rezolucije o Siriji

MOSKVA – Rusija je danas izrazila žaljenje zbog toga što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio nacrt rezolucije o zaustavljanju turskih vojnih akcija u Siriji i poručila da će nastaviti da podržava vladine snage u borbi protiv terorista.

Zapadne sile juče su odbile ruski nacrt rezolucije kojim se poziva zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora, preneo je AFP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Moskva zabrinuta zbog rastućih tenzija na tursko-sirijskoj granici i da je stav Rusije da su neprihvatljiva prekogranična bombardovanja, koje Turska sprovodi.

On je podvukao da će Rusija nastaviti da podržava kopnenu ofanzivu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče sa svojim bezbednosnim savetom o situaciji u Siriji naročito usled eskalacije tenzija na sirijsko-turskoj granici.

On je dodao da je ruska intervencija usmerena na obezbeđivanje „stabilnosti u borbi sa teroristima, očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje i regiona“

TAS S je juče preneo da je Rusija podelila članicama Saveta bezbednosti UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora, prenosi Tas s.

Međutim, SAD, Francuska i Velika Britanija su odbacile ovaj predlog navodeći da nema budućnosti.

„Umesto da pokušavaju da skrenu pažnju sveta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primenila već dogovorenu rezoluciju“, rekla je posle sastanka američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, prenosi Rojters.

Ona je pri tom mislila na rezoluciju UN usvojenu u decembru o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, navodi Rojters.

Francuska je, takođe, odbacila nacrt ruske rezolucije dostavljen članicama UN, čiji je cilj obustava turske vojne akcije u Siriji, dodajući da je podrška Moskve sirijskim snagama dovela do opasne eskalacije rata.

„Mi smo suočeni sa opasnom vojnom eskalacijom koja bi lako mogla da izmakne kontroli“, rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr, prenosi AFP.

Savet bezbednosti UN sazvao je za petak uveče vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtev Rusije, saopštile su diplomate.

Sastanak je sazvan na zahtev ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslate kopnene snage, prenela je agencija Frans pres.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh