• Gradovi

  Šabić: Neozbiljna izjava Bečića

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je izjava predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića, povodom mišljenja Poverenika na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA, najblaže rečeno neozbiljna.

  Šabić je ocenio i да data izjava na nesumnjiv način potvrdjuje Bečićevo potpuno nerazumevanje problema koji je u nadležnosti Odbora kojim predsedava.Izjava „nekorektno je i licemerno od Šabića koji je prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgovarajuća“, ima smisla koliko bi na primer imala i tvrdnja da onaj ko je služio vojsku ne sme da kritikuje predlog zakona o vojsci, dakle nema ni najmanje smisla, naveo je Šabić u saopštenju.

  U saopštenju iz kabineta Poverenika je navedeno i da je Šabić prošao bezbednosnu proveru i da ima sertifikat najvišeg ranga, a da isto odnosno slično, važi i za veći broj njegovih saradnika.

  Institucija Poverenika po broju sertifikovanih radnika verovatno je na samom državnom vrhu ali poverenik se nikada tim nije, kako Bečić kaže, „hvalio“, navodi se u saopštenju.

  Podseća se i da je Poverenik, samo u situaciji kada je nekadašnji ministar odbrane, sada direktor BIA, sa saradnicima pokušao insinuacijama da dovede u pitanje bezbednosni dignitet institucije Poverenika, bio prisiljen da podseti na te činjenice.

  „Ali, ceo „aspekt“ koji je Bečić izabrao, je za konkretnu priliku potpuno irelevantan, nema baš nikakve veze s onim što treba da je predmet rasprave“, ukazuje se u saopštenju.

  Poverenik se u mišljenju koje mu je traženo i koje je dao, uopšte nije bavio „faktičkim, praktičnim pitanjima bezbednosnih provera, već isključivo pravnim pitanjima njihovog uredjivanja“.

  Reč je o pitanjima kao što je hijerarhija pravnih akata odnosno o Ustavom utvrdjenoj obavezi da zakoni i drugi opšti akti koji se donose budu u skladu sa Ustavom, a podzakonski akti u skladu sa zakonom, objašnjava se u saopštenju

  To krajnje pojednostavljeno znači da se stvari koje se moraju uredjivati zakonom ne mogu uredjivati aktima direktora BIA. znači da odredbe Zakona o tajnosti podataka ne mogu biti dezavuisane podzakonskim aktima direktora, dodao je Šabić.

  Ocenio je i da se „možda donekle i može razumeti da ovakva, stručna pitanja Bečiću nisu bliska“ ukazavši da „se ne može razumeti da na njih ovako reaguje“.

  „Ako je nešto nekorektno i licemerno, to je svodhenje važnih pitanja iz nadležnosti Odbora kojim predsedava na nizak, politikantski nivo u kome se umesto argumenata koriste jeftine diskvalifikacije“, istakao je Šabić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com