Gradovi

SAD i Južna Koreja: Pjongjang će platiti visoku cenu

SEUL – Zvaničnici SAD i Južne Koreje saopštili su danas da će Severna Koreja platiti visoku cenu zbog nuklarne probe početkom meseca.

Zamenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken boravi u poseti Južnoj Koreji, gde se založio za oštrije sankcije protiv Pjongjanga.

Agencija AP je navela da je ključno da li će Kina podržati takav stav.

Na početku sastanka sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje, Blinken je rekao da je postignuta saglasnost o neophodnosti „veoma jasnog i veoma snažnog međunarodnog odgovora“.

Blinken je naveo da Seul i Vašigton po tom pitanju blisko sarađuju sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjung-se je rekao da je vreme da međunarodna zajednica bude ujedinjena da bi se Severna Koreja suočila sa posledicama zbog nuklearne probe.

„Ovo je Severna Koreja protiv međunarodne zajednice“, istakao je on.

Neimenovani diplomata je prošle nedelje izjavio da Savet bezbednosti UN priprema rezoluciju o pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje, kao odgovor na tvrdnje zvaničnog Pjongjanga da je 6. januara uspešno testirao hidrogensku bombu, čak i ako se pokaže da su te tvrdnje neistinite.

Diplomata je istakao da se svih 15 članica Saveta bezbednosti slaže da Severna Koreja ne treba da poseduje nuklearno oružje.

Savet bezbednosti je oštro osudio probu hidrogenske bombe kao očigledno kršenje prethodnih rezolucija UN.

Severna Koreja je saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga zaista došlo i poručuju da je u pitanju atomska bomba slična onima koje je Severna Koreja testirala prethodna tri puta.

AP Photo/Lee Jin-man

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh