Gradovi

SAD: IS koristila hemijsko oružje u Siriji i Iraku

VAŠINGTON – Veruje se da ekstremisti Islamske države stoje iza napada u Siriji i Iraku prošle godine u kojima je korišćen bojni otrov iperit ili plikavac, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Fotografski dokazi kao i opis događaja dobijen od sirijske opozicije svedoče u prilog tome da su ekstremisti IS odgovorni za napad iperitom u sirijskom gradu Marea 21. avgusta, rekao je Toner.

U izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) od 29. oktobra zaključeno je da su najmanje dve osobe bile izložene dejstvu iperita u Marei, severno od Alepa, u avgustu.

Sirija je trebalo da potpuno preda toksične hemikalije pre 18 meseci, a njihova upotreba predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Konvencije o hemijskom oružju iz 1997.

Toner je kazao da na osnovu raspoloživih dokaza SAD veruju da je IS odgovorna za upotrebu iperita u Iraku.

To je prva poznata upotreba hemijskog oružja u Iraku od pada Sadama Huseina, naveo je Rojters.

Izvor iz OZHO potvrdio je da je kod 35 kurdskih boraca, koji su se razboleli na jednom bojnom polju u avgustu, potvrđeno prisustvo iperita.

Gas iperit, koji na nemačkom zovu senfgas, na engleskom sulfur mustard, žućkaste je boje i pomalo ima miris na senf ili beli luk.

Nemačka vojska je u Prvom svetskom ratu prvi put upotrebila otrovni gas kao oružje, a ime mesta tog događaja – Ipr u Flandriji – i danas je u osnovi imena bojnog otrova iperit.

Iperit je hemijski agens klase 1, što znači da veoma malo upotrebljava van hemijskog ratovanja.

Izaziva opekotine na očima, koži i respiratornom traktu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh