• Gradovi

  SAD proterale 35 ruskih diplomata

  Sjedinjene Američke Države danas su kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

  HONOLULU – Sjedinjene Američke Države danas su kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

  „Naredio sam preduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim zvaničnicima i sajber operacije čija meta su bili američki izbori“, rekao je američki predsednik Barak Obama, prenosi AFP.

  „Ove akcije su usledile nakon ponovljenih privatnih i javnih upozorenja koje smo uputili ruskoj vladi i predstavljaju neophodan i adekvatan odgovor na nastojanja da se nanese šteta američkim interesima kršenjem ustaljenih međunarodnih normi ponašanja“, rekao je Obama u saopštenju.

  Ove akcije, kako je naveo, nisu ceo odgovor SAD na „agresivne aktivnosti Rusije“, prenosi Rojters.

  „Nastavićemo da preduzimamo različite akcije u vreme i mesto koje izaberemo, a neke od njih neće biti objavljene“, dodao je on.

  Obama je rekao da će izveštaj njegove administracije o nastojanjima Rusije da se meša u američke izbore ove godine biti predat Kongresu narednih dana.

  Među najavljenim merama su sankcije prema ruskim obaveštajnim agencijama FSB i GRU, kao i prema 35 ruskih operativaca koji su proglašeni za „persona non grata“, kao i zatvaranje dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste „za obaveštajne svrhe“.

  Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

  Pristup tim objektima biće uskraćen svim ruskim zvaničnicima od sutra u podne, dodao je taj zvaničnik.

  Rajan: Obamine sankcije Rusiji kasne, kraj neuspele politike

  Predsednik Predstavničkog doma SAD Pol Rajan izjavio je danas da je Rusija „dosledno nastojala da podrije“ američke interese a da su sankcije koje je admistracija odlazećeg predsednika Baraka Obame uvela danas Moskvi zakasnele.

  „I dok je današnja akcija administracije zakasnela, ona je prikladan način da se završi osam godina neuspele politike prema Rusiji“, naveo je u saopštenju Rajan, inače član Republikanske partije izabranog predsednika SAD Donalda Trampa koji stupa na dužnost 20. januara.

  Odluka o sankcijama takođe služi kao „najvažniji primer neefikasne spoljne politike ove administracije koja je za sobom ostavlja Ameriku slabiju u očima sveta“, zaključio je Rajan, prenosi Rojters.

  Foto Tanjug/ S.Ilić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com