Novosti online

САД за постављање антиракетног система у Јужној Кореји

ВАШИНГТОН – Америчка војска се нада да ће у Јужну Кореју што је скорије могуће послати софистицирани ракетни одбрамбени систем, саопштио је Пентагон.

Званичници јужнокорејске и америчке војске су, након што је Северна Кореја на запрепашћење читавог света лансирала ракету дугог домета са сателитом, најавили да ће започети формалне разговоре о постављању одбрамбеног система кратког и средњег домета ТХААД у Јужној Кореји, веома близу Северној Кореји, пренела је агенција АФП.

„Не бисмо да говоримо детаљно о роковима, али желели бисмо да то буде предузето што је брже могуће”, изјавио је портпарол Пентагона Питер Кук.

„Управо ових дана почињемо консултације са Јужном Корејом и очекујемо да ће оне бити брзо окончане”, истакао је он.

Северна Кореја се због лансирања ракете нашла под оштром критиком читавог света, будући да се то сматра кораком ближе употреби интерконтиненталних балистичких ракета, које би могле да погоде чак и САД. Систем ТХААД испаљује антибалистичке ракете које би требало да погоде непријатељске ракете било унутар или ван Земљине атмосфере, током последње фазе њиховог лета.

Кина се оштро противи распоређивању тог ракетног система тако близу своје границе, али је Кук истакао да систем ТХААД не представља никакву претњу тој земљи.

„Ако тај систем буде распоређен на Корејском полуострву, он ће бити усмерен искључиво на Северну Кореју, а допринеће антиракетној одбрани која ће повећати постојеће способности за одбрану од могућих севернокорејских ракетних претњи”, рекао је портпарол Пентагона.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh