Regioni

ŠAMAR RADONČIĆU: Sud i Tužilaštvo BiH osudilo pokušaje političkih pritisaka!

U zajedničkom saopštenju državnog Suda i Tužilaštva navodi se da su ove pravosudne institucije „nepokolebljive u nameri da procesuiraju sve one koji su, svojim radnjama, došli u sukob sa zakonom“.

„Tu niti može niti će biti bilo kakvih izuzetaka“, naglašava se u saopštenju.

Državni sud i tužilaštvo ocenili su da je potpuno neprimereno da političke stranke na otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužilaca i sudija.

Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska, naveli su iz Suda i Tužilaštva BiH.

Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić ostaju u pritvoruBilsena Šahman i Bakir Dautbašić ostaju u pritvoru

„Naš mandat nije da ispunjavamo bilo čije želje, nego da sprovodimo zakone ove zemlje. Stoga, ovom prilikom, pozivamo pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmere na političke, socijalne i ekonomske reforme i ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH kako bi nesmetano radili svoj posao“, stoji u saopštenju.

Još se ocenjuje da „nije u redu zalagati se za vladavinu prava i obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom samo kada je reč o procesuiranju predstavnika drugih političkih stranaka“.

„Neodgovorno je neprimerenim saopštenjima slati poruku javnosti da je reč o ‘montiranim procesima’ i na taj način unapred obeshrabriti potencijalne svedoke. Niko nema pravo da, koristeći se uticajnim položajem i jakim medijskim sredstvima, u javnosti kreira sliku pravosuđa koje tobože nasumice privodi i procesuira nedužne građane ove zemlje“, ističe se u sapštenju.

Stranka za bolju buduićnost (SBB) Fahrudina Radončića, juče je pozvala Sud BiH da „zaustavi pokušaje političkih eliminacija, koje već duže vreme dolaze iz pojedinih tužilačko – porodičnih centara“. Radončić je i vlasnik najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, Dnevnog avaza.

Fahrudin RadončićFahrudin Radončić

SBB, koja je jedna od vladajućih partija u BiH, to je saopštila posle jučerašnje odluke Suda da se produži pritvor visokim funkcionerima te stranke Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, koji su osumnjičeni za ometanje rada pravosudnih organa u slučaju Naser Keljmendi. Iz Suda i Tužilaštva BiH je odgovoreno da će ovaj krivični postupak biti sproveden nezavisno i po najvišim pravosudnim standardima, te da niko političkim pritiscima neće moći uticati na njegov krajnji ishod. Iz državnih pravosudnih institucija još je saopšteno da „svi oni, koji pošteno rade i žive od svog rada, nemaju niti jedan razlog za strah od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potpuno smo sigurni da mirno spavaju“.

„Oni drugi, koji su se na bilo koji način ogrešili o zakon, svakako imaju razloga za zabrinutost…Odlučnije nego ikada nastavljamo borbu protiv svih krivičnih dela iz naše nadležnosti, uz potpuno poštovanje pravila, procedura i zakona države Bosne i Hercegovine“, ističe se u saopštenju.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Beta

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh