Svet

Šampanjac nikad traženiji

Prošlogodišnja prodaja je za 5,6 odsto veća nego u 2014. godini, navodi se u saopštenju udruženja, i dodaje da je prodaja u nečlanicama Evropske unije porasla za 4,8 odsto, na rekordnih 70,5 miliona flaša, pri čemu je prosečna cena po flaši bila viša zbog troškova transporta, prenosi agencija Frans pres.

sampanjac, alkohol, pice jpg

„Udaljena tržišta su spremna da plate odgovarajuću cenu za proizvod koji za njih predstavlja francuski način života“, izjavio je Tibo Melju iz udruženja proizvođača, dodajući da ove kupce obično privlače „ređe i skuplje vrste“ vina, kao što su roze, i neki stari i prestižni šampanjci.

U 2015. godini, isporučeno je ukupno 312,5 miliona flaša, u poređenju sa 307,2 miliona iz 2014. godine, što je rast od 1,7 odsto. Decembar je, kao što je očekivano, bio najbolji mesec za prodaju šampanjca, uz 42 miliona prodatih flaša.

Ipak, u 2007. godini je prodato najviše flaša šampanjca, odnosno 339 miliona, ali je njihova vrednost bila 4,56 milijardi evra.

Prodaja u Francuskoj je ostala na nivou iz 2014. godine, sa 162 miliona prodatih flaša, dok je prodaja u celoj Evropi, porasla za 3,3 odsto na 80,2 miliona flaša, navodi Frans pres.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh