Novosti online

Сарадњa Ужица с Кином доноси 330.000 евра

Ужице – Здање дечјег вртића у ужичком насељу Пора, чија се градња одужила на безмало седам година, биће ускоро завршено, јер у ову сврху стиже донација из Кине од 330.000 евра. То је званично потврђено почетком седмице у Београду, потписивањем уговора о овој донацији. Потписали су га Линда Вонг, председница кинеске привредне групације „Јихаи”, и градоначелник Ужица Тихомир Петковић, у присуству министра правде Николе Селаковића.

Већ током лањског боравка Линде Вонг у Ужицу најављена је могућност кинеске помоћи за завршавање овдашњег објекта за смештај деце. Тада је, уз остало, речено да је групација „Јихаи” спремна да у оквиру подухвата финансира и рад једног њиховог представника који би децу из вртића на Пори, кад објекат буде завршен и усељен, упознавао с кинеским културом и језиком.

Потом је, почетком новембра, уследило потписивање споразума у ужичкој градској кући о сарадњи Ужица с кинеским градом Харбином. И за успостављање тих веза најзаслужнија је Линда Вонг. Она је повезала невелико Ужице и велики Харбин – град са око 10 милиона становника, десети по величини у Кини и центар североистока државе – па је присуствовала и потписивању споразума о сарадњи. Том приликом Тихомир Петковић је истакао да је жеља Ужица да се сарађује у области привреде, културе, образовања.

– Уверен сам да можемо много да научимо од наших пријатеља из Кине, најмногољудније земље моћне економије – рекао је Петковић, док је заменик градоначелника Харбина Ћи Лију истакао да су импресионарани историјом и културом Ужица, а посебно гостопримством на које на сваком кораку наилазе. Линда Вонг је тада казала да је Србију посетила седам пута, а у Ужицу била четири пута, те да је опчињена нашом државом и овим градом. Подсетила је и на своје обећање у вези са донацијом за ужички вртић, додајући да ће га брзо испунити. То је сада, после два месеца, и учинила.

Приликом потписивања уговора о овој донацији у Београду Линда Вонг је напоменула да ради на проналажењу кинеских инвеститора заинтересованих за Ужице. Позвала је министра Селаковића и делегацију града на Ђетињи да у наредном периоду посете Харбин, као и седиште компаније „Јихаи” у Пекингу.

А из кабинета градоначелника Ужица, одакле је јавност обавештена о потписивању уговора о донацији, истичу да су донација за дечји вртић, споразум са Харбином, као и укупна сарадња града Ужица и НР Кине, остварени захваљујући министру правде Николи Селаковићу, који је, како су написали, успео да заинтересује госпођу Линду Вонг за град Ужице.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh