Gradovi

Sarajevska grupa Divanhana 1. marta na Kolarcu, pa po Evropi

BEOGRAD – Ljubitelji sevdalinki moći će 1. marta na Kolarcu da uživaju u ovoj muzici u izvođenju popularnog sastava Divanhana iz Sarajeva.

Ovim koncertom Divanhana započinje evropsku turneju, kojim promoviše svoj novi album „Zukva“, navodi se u saopštenju organizatora koncerta.

Tokom turneje u martu i aprilu Sarajlije će održati 15 koncerata u Evropi, da bi se nakon toga vratili radi koncerata na Balkanu.

„Iako su, po godinama, najmlađi od svih, danas vrlo popularnih sevdah bendova, oni su već prokrstarili Evropu uzduž i popreko, a na ovoj turneji će ponovo obići neke od muzičkih metropola poput Beča, Ciriha, Frankfurta i Berlina“, navodi se u pres materijalu dostavljenom Tanjugu.

Turneje su ovom sastavu bile inspiracija za većinu aranžmana, a nakon izlaska drugog albuma Divanhana intenzivira svoju koncertu aktivnost u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i ostatku Balkana – Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija.

Koncerte su držali i širom Evrope, u Švajčarskoj, Austriji, Francuskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Češkoja, Italiji, Belgiji i Holandiji.

„Zbog izuzetnog interesovanja publike, na festivalu Balkan Trafik u Briselu su nastupili četiri puta tokom festivala“, navodi se.

Tokom ove turneje publika će imati priliku da upozna novu, mladu pevačicu Naidu Čatić, koja se bendu priključila prošlog leta, dajući šarm i novu energiju na sceni.

Inače, sastav Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. veka.

„Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku“, dodaje se u saopštenju.

Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh