Gradovi

Sarkozi: Kako vas nije sram da me pitate o Gadafijevom novcu?

PARIZ – Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je u debati na televiziji „Frans 2“ izbegao pitanje o najnovijim tvrdnjama da je primao milione evra od ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija, nazvavši pitanje „sramotnim“.

„Zar vas nije sramota da ponavljate tvrdnje čoveka koji je proveo vreme u zatvoru?“, kazao je Sarkozi u završnoj TV debati sedam pretendenata iz redova stranaka desnog centra za kandidaturu na predsedničkim izborima u Francuskoj naredne godine, prenosi AFP.

Agencija navodi da će prva runda unutarstranačkih izbora biti održana u nedelju, a Sarkozi, koji želi da postane predsednički kandidat desnog centra, već četiri godine izbegava optužbe da je tokom uspešne kampanje za predsedničke izbore 2007. primio milione evra od Gadafija.

AFP podseća da je u utorak biznismen francusko-libanskog porekla Zijad Takijedin izjavio da je u Sarkozijevoj prvom predsedničkoj kampanji isporučio tri kofera prepuna novca.

Sarkozi je u emisiji ljutito tvrdio da je Takijedin, kojeg je nazvao „lažovom“, osuđivan „bezbroj puta zbog klevete“. Odbio je da odgovori na pitanje francuskog novinara i kazao da je ono ispod dostojanstva javne televizijske mreže.

Takijedin je sajtu za istraživačko novinarstvo „Medijapart“ rekao da je tri puta putovao iz Tripolija za Pariz krajem 2006. i početkom 2007, noseći novac za Sarkozijevu kampanju. Prema njegovim tvrdnjama, svaki put je u koferu bilo između 1,5 i dva miliona evra u apoenima od 200 i 500 evra koje je primio od šefa Gadafijeve vojne obaveštajne službe.

AP Photo/Laurent Cipriani, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh