Svet

Savčenko započela štrajk glađu i žeđu

„Rusko tužilaštvo je naglo zatražilo da se suđenje odloži za 9. mart, a Nađi Savčenko nije data mogućnost da govori. U znak protesta, ona je najavila da od danas stupa u štrajk glađu i žeđu“, izjavio je Frans presu jedan od njenih advokata Nikolaj Polozov.

nadja savcenko pilot ukrajinski

Na suđenju u Donjecku, ruskom gradiću blizu granice sa Ukrajinom, rusko tužilaštvo zatražilo je u sredu 23 godine zatvora za ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko koja je optužena za smrt dvojice novinara na separatističkom istoku Ukrajine.

Nađa Savčenko je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Prema navodima Moskve, Savčenko je uhapšena početkom jula 2014. na ruskoj teritoriji. Ona, međutim, tvrdi da su je zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine i predali ruskim vlastima.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Savčenkovu. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilac je takođe rekao da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh