Gradovi

Savić: Ulazimo u najteži deo reformi

BEOGRAD – Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić izjavio je danas da će MMF u Srbiji analizirati sve što je urađeno do sada, uključujući monetarni, fiskalni i strukturni deo i da će to u svakom slučaju biti revizija koja će dati jasna opredeljenja šta je urađeno do sada i gde treba dati gas i više insistirati.

„Očekujemo da sredinom godine dobijemo jednu celovitu ocenu. Mi smo ušli u drugu godinu realizacije tog programa koji traje tri godine. Prva godina je završena uspešno, smanjen je deficit u budžetu, ulazimo u najteži deo, tu su strukturne reforme, reforme javnih preduzeća, racionalizacija koja je potrebna pored one koja je već učinjena“, rekao je Savić za RTS.

On je dodao da se može reći da MMF i Svetska banka imaju razumevanja kada se radi o restrukturiranju velikih preduzeća i reformi javnih preduzeća.

„To je razumljivio, to je politički najteže izvesti. Iz ekonomskog ugla znamo šta treba da radimo, pitanje je političke izvodljivosti, politička spremnost postoji“, rekao je Savić.

Podsetio je da je prethodni zaključak MMF bio da je sredina ove godine rok do kada treba rešiti pitanje privatizacije preduzeća koja su na spisku.

Savić je napomenuo da Srbija mora da isporuči rezultat, ne zato što to MMF traži, već je to nešto što moramo da uradimo zbog nas.

„Ono što je ključno je da je nama to potrebno da bismo uspeli našu privredu da dovedemo na putanju gde ćemo sa dnevnog reda da skinemo pitanje javnog sektora i restrukturiratnja nekolicine velikih preduzeća“, rekao je Savić.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda došla je juče u Beograd, a danas počinju zvanični razgovori predstavnika MMF sa vlastima u Srbiji.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh