Gradovi

SD: Sukob Oreškovića i Kitarovićeve?

SPLIT – Hrvatski premijer Tihomir Orešković očito je odlučio da igra po svom, uprkos tome što je predsednica Republike već potpisala predlog za smenu šefa tajne službe Dragana Lozančića, premijer pune tri sedmice odgađa da tu odluku overi svojim supotpisom, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Nije tajna, piše ovaj splitski dnevni, da je premijer spreman da stavi svoj potpis za Lozančićev odlazak, ali se on ipak ne želi, na sve glasnije zgražanje Ureda predsednice, ali i svog prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka – složiti s argumentom Pantovčaka da Lozančić treba da ode zbog nepoštovanja hrvatskih zakona.

“ Slučaj Lozančić poljuljao je poverenje između premijera i predsednice Republike. Ako se ovo nastavi, veliko je pitanje hoće li se ono ikada obnoviti“, piše Slobona citirajući jednog vladinog zvaničnika.

Pre šest sedmica, kada je nova vlada HDZ-a i Mosta dobila poverenje u Saboru, većina vladinih zvanicnika promatrala je Kolindu Grabar-Kitarović i Tihomira Oreškovića kao prirodne saveznike. Sve dok pitanje smene šefa SOA-e javno nije demonstriralo jaz koji se u kratko vreme među njima stvorio.

Upućeni u odnose između Markova trga i Pantovčaka tvrde, međutim, da je slučaj Lozančić samo vrh ledenogg brega koji se isprečio između predsednice i premijera. Orešković, doduše, nije bio njen izbor za premijera, piše list.

Kolinda Grabar-Kitarović na toj je poziciji, makar i u tehničkoj ulozi, radije videla investicijskog direktora Adris grupe Damira Vanđelića.

Ipak, odabir Oreškovića na Pantovčaku nije dočekan „na nož“. Upravo suprotno, predsednica Republike, ali i dobar deo njezinih savetnika, smatrali su, na primer, da bi se s Oreškovićem mogao postići dogovor da na sednicama Evropskog Saveta na kojima se govori o špoljnoj politici i nacionalnoj sigurnosti Hrvatsku predstavlja ona, a na onim susretima evropskih državnika na kojima bi reč bila o ekonomiji Orešković.

No, problem je nastao kada se ustanovilo da predsednica ne može ići na zajedničke sednice Evropske narodne stranke, koje se u pravilu održavaju pre sednica Evropskog Saveta. Stoga je unutar EK Orešković zaveden kao nestranački premijer i predstavnik Hrvatske, dok na sednice evropskih naroda odlazi šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Kolinda Grabar-Kitarović tako je, barem za sada, ostala kratkih rukava. Da premijer i predsednica nisu na istoj talasnoj duzini, pokazalo je i imenovanje Stjepe Bartulice premijerovim savetnikom, i to nakon što je zbog svojih ultrakonzervativnih stavova i bliskosti crkvenoj organizaciji Opus Dei „dobio korpu“ na Pantovčaku.

U trenutku kada je puklo između predsednice i premijera, oboje su se okrenuli drugim političkim saveznicima: Orešković Mostu Bože Petrova, a Kolinda Grabar-Kitarović Karamarku. Što je i logično. Predsednica na području tajnih službi ima ovlašćenja koje deli s vladom, pa nije isključeno da se ime novog šefa tajnih službi neće rešavati na relaciji između predsednice i premijera, nego između predsednice i prvog potpredsednika vlade, koji je u Banskim dvorima zadužen za nacionalnu sigurnost.

Upravo je Karamarko, podseća se, ovih dana Oreškovića pozvao na red tvrdeći da je za premijerovu odluku o smeni Lozančića „prošlo svako razumno vreme“.

I predsednica i šef HDZ-a očito su smatrali da će Orešković „igrati po njihovim notama“. No, njemu se očito od uloge tuđe „lutke na koncu“ više sviđa uloga pravoga premijera.

Kao tri tačke razlaza, Slobodna navodi smenu Lozančića, izatim ideju da i predsednica i premijer učestvuju na sednici Evropskog Saveta koja, zasad, nije zaživela, kao i angažman bivšeg savetnika Ive Josipovića za verske zajedicl, koji je najpre svoje usluge ponudio i Grabar-Kitarović, no ona ga je odbila zbog njegovih ultrakonzervativnih stavova. Oni, međutim, nisu smetali premijeru Oreškoviću, koji ga je nedavno angažovao za svog savetnika za spoljnu politiku.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh