Novosti online

Сећање на Бранка Пешића

Бранко Пешић је свима нама, на неки начин, дао домаћи задатак како да градимо Београд, констатовао је Синиша Мали, први човек престонице, после полагања цвећа на гроб некадашњег градоначелника поводом обележавaња три деценије од његове смрти.

– У сећању многих Београђана остао је као најуспешнији и најбољи градоначелник, по великим пројектима који су се остварили у његово време, али и по томе што је волео непосредан контакт са грађанима и сваку прилику користио да им помогне – рекао је Мали подсећајући да је и станица „Прокоп” почела да се гради управо у Пешићево време и да је недавно коначно отворена после 45 година.

Најпопуларнији градоначелник, после улице и школе које носе његово име, у Земуну ће добити и спомен-плочу како би му град још једном изразио захвалност за све што је учинио за Београд.

– Мало политичара доживи да се деценијама касније помињу и они и њихова дела, а Бранко Пешић је један од њих. Почети све те пројекте у оно време није било лако. Много је и тад било оспоравања, и оних који га нису разумели, али сад се види каква је била његова визија и колико је био испред свог времена – указао је Никола Никодијевић, председник Скупштине града, и додао да Београд наставља да се развија на темељима које је поставио Пешић.

– Волео бих да сви заједно будемо достојни Бранка Пешића и да наставимо све оно што је он започео. Без онога што је Пешић изградио Београд данас не би био овакав какав јесте – рекао је Никодијевић.

Цвеће на Земунском гробљу, поред представника града, положили су син и ћерка Бранка Пешића, председник општине Земун, чланови Градског одбора Субнора, представници Одбора за обележaвање 30 година од Пешићеве смрти и поштоваоци.

На челу Београда Пешић је био пуних девет година и 14 дана и један је од најпопуларнијих градоначелника. Његов градитељски списак је дугачак, а за време његовог мандата саграђена је Мостарска петља, мост „Газела”, Теразијски тунел, 66 основних школа, 81.000 станова, а започело се и са изградњом „Прокопа”.

За време његовог председниковања усвојен је и амбициозни план спуштања Београда на реке – „Београд на Сави”, изградње „Београдског железничког чвора” и „Београдског метроа”.

Бранко Пешић умро је 4. фебруара 1986. године у Земуну.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh