Novosti online

Шеф НСА: Северна Кореја поново активирала нуклеарни реактор у Јонгбјонгу

ВАШИНГТОН – Директор Националне америчке обавештајне агенције (НСА) Џејмс Клапер рекао је данас да Северна Кореја планира да поново покрене производњу нуклеарног оружја у наредним недељама или месецима.

Обраћајући се Комитету за оружане снаге САД, Клапер је рекао да НСА има податке да је Пјонгјанг проширио фабрику за обогаћивање уранијума и рестартовао нуклеарни реактор у главном нуклеарном комплексу Јонгбјону.

Реактор у нуклеарном комплексу Јонгбјонг угашен је 2007. године, а власти у Северној Кореји најавиле су поновно адаптирање комплекса 2013. године.

Шеф НСА изјавио је да нуклеарни реактор ради довољно дуго и да је питање тренутка када Северна Кореја може почети да производи нуклеарно оружје.

Он је навео да „посебно забрињава чињеница да Пјонгјанг не жели да експериментише са малим нуклеарним арсеналом, већ да планира његово проширење”.

Амерички експерти, који се баве нуклеарни наоружањем, наводе да Северна Кореја тренутно има 10 бомби, али да би њихов број могао да порасте између 20 и 100 до 2020. године. ;

Клапер је изјавио да Пјонгјанг усавршава производњу нуклеарних пројектила средњег домета који могу бити директна претња за САД, преноси Бета.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh