Novosti online

Шефови великих британских компанија против Брегзита

ЛОНДОН – Шефови трећине највећих британских компанија заложили су се данас да Велика Британија остане у Европској унији и упозорили на опасности по привреду у случају да се на референдуму изгласа њен излазак из Уније. У писму лондонском Тајмсу, око 200 бизнисмена, шефова компанија које запошљавају више од 1,2 милиона људи, упозорило је да би излазак из Европске уније могао да угрози привреду, односно радна места и инвестиције у Великој Британији.

„После преговора премијера (у Бриселу с европским лидерима), верујемо да је Великој Британији боље да остане у реформисаној Европској унији. Он је обезбедио приврженост ЕУ смањивању терета прописа, продубљивање јединственог тржишта и потписивање кључних међународних трговинских споразума”, наводи се у писму чије је писање организовао кабинет премијера Дејвида Камерона.

Међу потписницама је 36 директора компанија са лондонског берзанског индекса ФТСЕ 100, као што су БТ, Маркс енд Спенсер, Барбери, Кингфишер и Водафон. Писмо су потписали и директори аеродрома Хитроу и Гетвик. Даунинг стрит 10 оценио је да писмо шефова великих компанија показује забринутост за економију у случају Брегзита, док присталице изласка из ЕУ истилчу да две трећине највећих компанија није потписало писмо, што, према њиховом тумачење, показује да бизнисмени нису јединствени, као и да мале компаније знатно повољније гледају на излазак из ЕУ.

Камерон је референдум о чланству у ЕУ заказао за 23. јун, пошто је у петак постигао договор с лидерима ЕУ о неким реформама и, како је рекао, „специјалном статусу” Велике Британије у ЕУ. Би-Би-Си наводи да је писмо требало да потпише половина директора са индекса ФТСЕ 100, који обухвата 100 највећих компанија са лондонске берзе по тржишној вредности, али да Даунинг стрит није разочаран због трећине потписника, уз образложење да је у великим компанијама потребна дугачка процедура за заузимање политичког става.

Евроскептични таблоид Дејли мејл наводи да је већина највећих компанија одбила да потпише писмо подршке Камерону. Међу њима су Сеинсбери, Теско, као и банке Лојдс, Ројал бенк оф Скотланд и Барклис. Лист наводи да су писмо потписали „мултинационалне корпорације као што су ХСБЦ, БАЕ системс, БТ, Ројал дач шел, Рио Тинто и БП”. Вредност британске фунте према долару опала је пошто је утицајни торијевац и градоначелник Лондона Борис Џонсон одлучио да се придружи кампањи за излазак из ЕУ. Поред пада фунте, на кладионицама су повећане квоте за Брегизт. Квота на останак у ЕУ је 2/5, а за излазак 15/8.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh