Gradovi

Selaković: Dosledno poštovati plan za borbu protiv korupcije

BEOGRAD – Ministar pravde Nikola Selaković poručio je danas da je osnovni cilj Vlade Srbije, pravosuđa i svih drugih regulatornih organa dosledno sprovođenje mera i rokova iz plana za borbu protiv korupcije, sadržanim u Akcionom planu za Poglavlje 23.

Selaković je na sastanku Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013. do 2018. godine, podsetio da je korupcija sistemska pojava i da zato borba protiv nje mora biti sistemski organizovana, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministar pravde, koji je zamenik predsednika tog tela premijera Aleksandra Vučića, istakao je da je za sistemsku borbu sa korupcijom ključno uspostaviti saradnju „između ministarstava i pravosuđa, pravosuđa i regulatornih organa, regulatornih organa i ministrastava“.

Govoreći o prioritetnim merama, Selaković je rekao da se na prvom mestu nalazi donošenje Zakona o poreklu imovine i ukazao da je za sprovođenje tog zakona neophodna koordinacija Ministarstva finansija, Ministarstva pravde, Poreske uprave, Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i bar još dvadeset državnih organa.

„Drugi, veliki antikoruptivni projekat jeste primena Strategije istraga finansijskog kriminala u čiju koordinaciju su uključeni sud, javno tužilaštvo, policija, Uprava za sprečavanje pranja novca, Poreska uprava i desetine drugih organa“, istakao je Selaković.

Kao treću meru Selaković je naveo novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije čija je izrada pri kraju i za koji je naveo da je primer dobre saradnje Agencije, Ministarstva pravde i Saveta za borbu protiv korupcije.

Selaković je istakao Zakon o zaštiti uzbunjivača kao jednu od ispunjenih mera iz Akcionog plana koja se uspešno primenjuje, a čijim je donošenjem Srbija postala jedna od četiri države u Evropi koje imaju takav zakon.

On je naveo da je izuzetno zadovoljan rezultatima koje je do sada dalo sprovođenje tog zakona i uputio pohvale sudijama koje postupaju u toj materiji.

Na sastanku Koordinacionog tela razgovaralo se i o dosadašnjoj primeni mera predviđenim Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, ali i o budućim koracima i aktivnostima u cilju njene efikasne implememtacije.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh