Novosti online

Сељаци блокирали Грчку

Од нашег дописника

Атина – У Козанима разјарена маса није хтела да саслуша четири посланика Сиризе. У Александруполису су три члана парламента била практично заробљена на аеродрому и поручено им је да се више не враћају јер ће следећи пут трактори бити на писти, а авион ће остати у ваздуху. Мањих инцидената било је широм земље, а у Атини, већ трећи дан сељаци који су пред парламент дошли са намером да владу убеде да повуче закон о смањењу пензија и повећању пореза – не попуштају.

Одлуку о даљим акцијама у Атини где су улогорени на Тргу Синтагма и где су у току протести којима се придружује и велики број грађана, грчки сељаци ће донети данас . Међутим, блокада путева остаје на снази што значи да ће саобраћај широм земље бити врло отежан и по неколико сати у потпуном прекиду. Из владе за сада нема конкретних иницијатива сем предлога да се преговара. Сељаци поручују да је сваки покушај да се тражи прихватљиво решење могућ само ако се закон повуче у потпуности и преговара „од нуле”.

Иначе, сумње да су међу фармерима који су првог дана протеста јуришали на полицију били и провокатори из редова опозиционе Златне зоре се обистињују. Детаљна анализа снимака насиља и уништавања полицијских аутомобила указује да су актери били и неки припадници ултра-десничарске партије.

У међувремену, Ципрасова влада се суочава са новим притисцима поверилаца који постављају додатне захтеве и траже још ригорозније мере штедње у замену за обећање кредите и евентуалне разговоре о реструктурирању дуга. Овдашња штампа захтев ММФ за допунским мерама штедње од девет милијарди евра до 2018. Назива „прљавом игром иза које се крије намера да се Грчка примора на нови споразум који Атина не може да прихвати”. Према добро обавештеним изворима, повериоци траже да се пензије, чак, смање чак од 30 до 50 одсто што је далеко иза „црвене линије” коју премијер Ципрас покушава да одбрани. Наводно има и других предлога где се проценат смањења креће до 25 одсто али у овом моменту за јавност остаје нејасно – уз какве уступке Ципрасове владе.

После Ципрасове изјаве медијима да ће „сви проблеми и спорна питања бити ускоро решени, како они који се тичу оцене спровођења реформи, дуга тако и проблема са мигрантима”. По његовим речима Грчка пролази кроз тежак период али ће „ускоро окренути лист”, па се у јавности се поставља питање:” држи ли премијер нешто у тајности и зна ли нешто више о осталог дела нације?“ Или, како је то рекао лидер Савеза партија центра у отвореном писму Ципрасу: “живи ли то он у неком другом, паралелном свету кад има толико оптимизма кад је народ на улицама?“

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh