Gradovi

Sertić: Preduzetnicima za sada 16 programa i 10,7 milijardi

BEOGRAD – Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je u okviru Godine preduzetništva, od ukupno 33 planirana do sada otvoreno 16 programa za preduzetnike, uz 10,7 milijardi dinara predviđenih za podršku.

Sertić je, na prezentaciji istraživanja Svetske banke o stavovima građana Srbije o preduzetništvu istakao da je očekivanje takvo da će programi podrške preduzetnicima u okviru Godine preduzetništva, postići pun kapacitet u maju ili junu.

On je objasnio da je od ukupne sume planirane za podršku u 2016. (16 milijardi dinara), trenutno dostupno 10,7 milijardi dinara podrške, pre svega kroz kredite Fonda za razboj, podršku za izvoz, faktoring i ostalo što radi AOFI (Agencija za osiguranje i promociju izvoza).

Ministar je podsetio da, kada je reč o preduzetništvu i podršci, i Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija ima svoje projekte, a ima ih i Ministarstvo omladine i sporta.

„Imamo i naše projekte vezano za infrastrukturu od 500 miliona dinara, za izgradnju puteva, infrastrukturno opremanje, gde je plan da 50 odsto finansiramo mi, a drugu polovinu opštine“, rekao je on i podsetio i na međunarodni program COSME za mala i srednja preduzeća, ali i na one vredne oko milijardu dinara u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sertić je podsetio da preduzetništvo nije samo pitanje otvaranja firme i pitanje rada, već je to i kreativnost, pravo i obaveza, filozofija i način života.

„Današnje kompanije koje su vodeće u svetu, i koje su veće i od države, poput Koka-Kole, Mekdonaldsa i slično, počele su od ideje jednog čoveka ili porodice, kao preduzetničke delatnosti“, ilustrovao je on.

Sertić se osvrnuo na istraživanje Svetske banke koje je danas predstavljeno i naveo da je ono izuzetno važno, te da će dati početne pozicije i stanje stvari, nakon čega se moraju postaviti ciljevi i tačke merenja.

Ministar je rekao da vlada sa Svetskom bankom sarađuje na različitim projektima, ne samo kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i aranžmanu koji je Srbija zaključila sa MMF-om, već ta banka pomaže i oko restrukturiranja važnih sektora u državi.

Foto Tanjug, R. Prelić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh