Gradovi

Šestoro uhapšeno u Turskoj zbog krijumčarenja migranata

IZMIR – Šest ljudi, među kojima jedan pripadnik žandarmerije, uhapšeno je u Turskoj po optužbama za krijumčarenje migranata na njihovom putu preko Egejskog mora ka Evropskoj uniji, izvestili su turski mediji.

Poručnik u turskoj žandarmeriji, delu vojske zaduženom za unutrašnju bezbednost, osumnjičen je da je „žmurio“ na krijumčarenje migranata, kao i da je obaveštavao krijumčare o planiranim operacijama protiv njih, javili su kanal CNN-Turk i novinska agencija Dogan.

U zamenu za njegovu pomoć, poručnik je od krijumčara primio mito u iznosu od 100 dolara po migrantu ili 3.000 dolara za čamac pun migranata, navode mediji.

Njemu i još petorici osumnjičenih za krumčarenje, sud u okrugu Seferihisar odredio je u petak pritvor pre suđenja.

Žandarm je, takođe, optužen za primanje mita i zloupotrebu položaja.

Za sada nije poznato da li je ovo prvi put da je jedan pripadnik turskih snaga bezbednosti uhapšen u obračunu vlasti sa krijumčarima, preneo je AFP.

Od 2015, Turska je postala mesto iz koje migranti iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih problematičnih država kreću, na često opasan put preko Egejskog mora ka Grčkoj, navela je francuska agencija.

Ankara je u novembru postigla dogovor sa EU da zaustavi priliv izbeglica koje idu ka Evropu u zamenu za finansijsku pomoć od tri milijarde evra (3,2 milijarde dolara).

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh