Gradovi

Severna Koreja ispalila balističke rakete

PJONGJANG – Severna Koreja odgovorila je danas na jednostrane sankcije Južne Koreje ispaljivanjem balističkih raketa kratkog dometa u more i poručila da će uništiti svu preostalu južnokorejsku imovinu u nekadašnjim zajedničkim projektima dve zemlje na svojoj teritoriji.

Severnokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje saopštio je da će Pjongjang uništiti svu južnokorejsku imovinu u zatvorenom industrijskom postrojenju Kesong i ukinuti turistički centar na „Dajmond mauntinu“.

Severna Koreja je u saopštenju, takođe, zapretila da će preduzeti niz nedefinisanih koraka kako bi nanela „smrtonosne“ vojne, političke i ekonomske udare vladi Južne Koreje u cilju ubrzanja njenog „bednog umiranja“.

Ta zemlja u saopštenju naziva jednostrane sankcije njenog južnog suseda „smešnim i nakaznim ponašanjem“, a za predsednicu te zemlje Park Geun-Hje navodi da je „američka prostitutka“, prenosi Rojters.

Severna Koreja nije precizirala šta će uraditi sa južnokorejskom imovinom, ali posmatrači u Severnoj Koreji navode da bi zemlja mogla da premesti preostalu opremu za proizvodnju u Kesongu u neko drugo industrijsko područje ili je iskoristi za vojnu upotrebu dok bi južnokorejske objekte na „Dajmond mautinu“ upotrebila za sopstvene turističke projekte.

Severna Koreja juče je objavila fotografije na kojima njen lider Kim Džong-Un pozira pored male nuklerane glave, okružen vodećim nuklearnim naučnicima.

Južna Koreja je pre dva dana saopštila da će uvesti nove sankcije protiv 40 pojedinaca i 30 organizacija, većinom u Severnoj Koreji, u okviru jednostranih kaznenih mera protiv Pjongjanga zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja raketa.

Seul je najavio novi niz sankcija nakon što je Severna Koreja zapretila nuklearnim napadima iz predostrožnosti kao odgovor na početak zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra probom za invaziju.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh