• Gradovi

  Severna Koreja: Ne odustajemo od nuklearnog oružja zbog pretnji SAD

   

   

  Severna Koreja saopštila je danas da se neće odreći svog nuklearnog naoružanja sve dok SAD i njeni saveznici „na njihovom pragu“ nastavljaju sa „ucenama i vojnim vežbama vežbama“.

  Korejska centralna novinska agencija (KCNA) prenela je više puta ponovljen stav severnokorejskih vlasti.

  U saopštenju se navodi da je Severna Koreja preduzela korake da pojača samoodbranu zbog „nuklearne pretnje i ucenjivanja SAD i njenih vazalskih snaga“.

  KCNA optužila je američkog predsednika Donalda Trampa da sprovodi neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji.

  Pjongjang je u septembru izvršio najveću nuklearnu probu i lansirao je nekoliko interkontinentalnih balističkih raketa, pokazujući da je blizu nuklearnog naoružanja koje može da pogodi teritoriju SAD, navodi agencija AP.

  Savet bezbednosti UN 22. decembra je pooštrio sankcije Severnoj Koreji jednoglasnim usvajanjem nove rezolucije o isporuci nafte i angažovanja severnokorejskih radnika u inostranstvu. To je deveta serija sankcija na inicijativu SAD, zbog balističkih i nuklearnih proba Severne Koreje.

  SAD i Južna Koreja ostale su pri stavu da neće pregovarati sa Severnom Korejom sve dok ta zemlja ne pokaže spremnost da ograniči nuklearno naoružanje i raketni program.

  SAD su podnele nacrt rezolucije u kojoj se navodi zabrana izvoza Severnoj Koreji oko 90 odsto naftnih proizvoda, kao i povratak svih državljana Severne Koreje koji rade u inostranstvu u roku od 12 meseci.

  U rezoluciji je i zabrana izvoza iz Severne Koreje prehrambenih proizvoda, mašina, električne opreme, uglja, tekstila, kao i sirovina zemlje, kamena, drveta, magnezita, i uvoza u Severnu Koreju prirodnog gasa u tečnom stanju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com