Gradovi

Severna Koreja planira napad na Južnu Koreju?

SEUL – Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je da se sprovedu pripreme za napad na Južnu Koreju, objavila je danas južnokorejska obaveštajna agencija.

U zatvorenom brifingu za članove partije „Senuri“, južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba saopštila je da je obaveštajna agencija Kim Džong Una počela da radi na primeni njegovog naređenja da se aktiviraju raspoloživi kapaciteti za izvođenje sajber i drugih napada na Južnu Koreju, naveo je neimenovani zvaničnik u toj stranci.

Tokom brifinga, obaveštajna služba navela je da bi meta napada mogle da budu aktivisti koji se protive delovanju Pjongjanga, kao i vladini zvaničnici, dodao je zvaničnik.

On je istakao i da su mogući napadi na metro, tržne centre i druga javna mesta.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja mogla bi i da otruje aktiviste i dezertere ili ih „namami“ u Kinu, gde bi mogli da budu kidnapovani.

Zvaničnik je odbio da kaže da li se tokom brifinga razgovaralo o načinu na koji su informacije prikupljene.

Severna Koreja ima istoriju napada na Južnu Koreju, kao što je granatiranje ostrva 2010. godine kada je poginulo četvoro južnokorejskih zvaničnika ili bombardovanje južnokorejskog putničkog aviona 1987. godine, kada je stradalo svih 115 putnika.

Međutim, navodi AP, nemoguće je nezavisno potvrditi da postoje pripreme za napad.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh