Gradovi

Severnokorejski prebeg: 130 naučnika brine o zdravlju Kima

LONDON – Severnokorejski lider Kim Džong-un ima tim od 130 lekara koji se neprestano bore sa njegovim krvnim pritiskom i dijabetesom, izazvanim lošim navikama u ishrani.

Kim Džong-un je poznat po tome da uživa u obilnim obrocima, da obožava dobra vina i francuske sireve, pa je od kako je došao na vlast nabacio kilograme.

Kako piše „Dejli mejl“, naučnik Kim Hjeong-su, koji je 2009 pobegao iz Severne Koreje, ispričao je priču o Institutu za dugovečnost, čiji je jedini cilj briga o zdravlju lidera zemlje.

Naučnik Kim je radio za tu ustanovu još dok je na čelu države bio Kim Džong-il, koji je takođe bio gojazan.

Prema njegovim rečima, na projektu je radilo 130 istraživača, a u sklopu Instituta postojao i istraživacki informativni centar u kom su bile diplomate i naučnici stranih univerziteta.

Naučnici su razvili i tipove hrane za Kim Džong-una, da bi lakše izašli na kraj sa njegovim kardiovaskularnim problemima i dijabetesom.

Institut je pod neprekidnom stražom, okružen je četiri metra visokim zidom pod naponom. U Institutu su se razvijali prehrambeni proizvodi jer je Kim Džong-il imao kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Prebegli naučnik je rekao da, kako je većina ljudi u Severnoj Koreji neuhranjena, morali su da proučavaju svoje gojazne šefove ili političke lidere. Proučavalil su čak i strane diplomate i strane dopisnike koji su bili u Severnoj Koreji, i koji nisu ni znali da su predmet istraživanja.

Kada se zaposlio na Institutu, Kim Hjeong-su je morao da potpiše kako nikad neće otkriti njegove tajne. Sada žzivi u Južnoj Koreji.

AP Photo/Wong Maye-E, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh