Gradovi

Šidlo: Nema rizika da će EU uvesti sankcije Poljskoj

VARŠAVA – Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je danas da ne veruje da će Evropska unija uvesti sankcije toj zemlji zbog kritika da poljska vlada svojom reformom Ustavnog suda krši propise Evropske unije o vladavini prava.

Šidlo je izjavila za TVN 24 da ne veruje da bi EU mogla da uvede sankcije Poljskoj, jer „Evropska komisija ne može nikoga da kazni“, preneo je AP.

Ona je navela da EU, međutim, može da predloži korake koje bi Poljska trebalo da preduzme.

„Ne kažem da nismo napravili nijednu grešku ili da pojedine stvari nisu mogle biti urađene drugačije“, izjavila je Šidlo.

Ona je insistirala na tome da su mere koje su nedavno usvojili vlada i poslanici donete uz puno poštovanje vladavine prava.

Prema rečima portparola poljske vlade Rafala Boheneka, ona je danas razgovarala sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom i oboje su se složili da žele da se ovo pitanje reši što je pre moguće.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je ranije danas da će EK izneti procenu o vladavini prava u Poljskoj sredinom marta, nakon što je EK odlučila juče da otpočne preliminarnu fazu formalne procedure procene o tome da li poljska vlada svojom reformom Ustavnog suda krši propise Evropske unije o vladavini prava.

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je juče da je cilj procesa koji je pokrenut da se rasvetle činjenice na objektivan način, da se dublje proceni situaciju i otpočne dijalog sa poljskim vlastima bez prejudiciranja mogućih narednih koraka.

On je dodao da će se EK pozabaviti i zabrinutoscću zbog mera koje je nova vlada u Varšavi preduzela kako bi povećala vladinu kontrolu nad državnim medijima.

Ministar inostranih poslova Poljske Vitold Vaščikovski izjavio je juče da bi razmena podataka sa EK mogla da potraje mesecima, ali je portparol EK danas rekao da je rok mnogo kraći, preneo je Rojters.

„Kolegijum (komesara) rekao je da bi sastanak sredinom marta omogućio da strukturni i kooperativni dijalog bude zaključen, rekao je Šinas na konferenciji za novinare.

„Komisija se nada, a juče je i (potpredsednik Evropske komisije) Frans Timermans… izjavio da je uveren da će proces do sredine marta dovesti do ishoda koji će Komisiji omogućiti da proceni situaciju“, rekao je Šinas.

Ovo je prvi put da je pokrenuta procedura, koja je uvedena prošle godine nakon što je Komisija optužena da nije uspela da mađarsku vladu natera da održi evropske demokratske vrednosti.

Izvori u EU kažu da su se neki komesari zalagali da pokretanje procedure bude za sada odloženo, navela je britanska agencija.

Poljska je u utorak optužila EK da pokušava da izvrši pritisak na novu desničarsku vladu povodom refomi medija i pravosuđa.

Komisija je kritikovala kontroverzne izmene zakona o medijima i sudu, a Timermans je tim povodom dva puta pisao Varšavi tražeći objašnjenje.

Odnosi Brisela i Varšave su zategnuti od kada se u oktobru Partija pravde i prava predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinskim vratila na vlast u Poljskoj posle osam godina u opoziciji.

Desetine hiljada Poljaka demonstrirale su, u međuvremenu, na ulicama zbog nastojanja te partije da sprovede zakone koji joj daju kontrolu nad vrhovnim sudom Poljske i javnim televizijskim i radio stanicama.

Evropska komisija je rešila da raspravlja o vladavini zakona u Poljskoj, što bi moglo dovesti i do kaznenih mera, a reč je o potezu bez presedana za jednu članicu EU.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Preview

Beata Szydlo

Slide

Beata Szydlo

Slide

Beata Szydlo

Slide

Beata Szydlo

Slide

Beata Szydlo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh