Gradovi

Sijarinska banja: Lekovite vode se gube u reci i kanalizaciji

Muratović: Šteta je ogromna

SIJARINSKA BANJA – Sijarinska banja, iako je po broju lekovitih voda jedna od najbogatijih u Evropi, koristi ih sa tek jedan odsto, dok ostatak odlazi u reku i kanalizaciju.

Sijarinska banja jedina u Evropi ima dva gejzera i 26 izvora različitih lekovitih voda na dužini od samo 800 metara. Umesto da se koriste za lečenje više od 20 bolesti, termomineralne vode odlaze u nepovrat, zbog čega lokalne vlasti nerazvijene opštine Medveđa pokušavaju da dođu do novih projekata i promene situaciju.

„Šteta je to ogromna. Ovo je katastrofa, niko se do sada time nije pozabavio. Nije to samo ovaj ovde izvor, već svi izvori sa kojih voda ide neprestano. Sve je ispitivano i svi znaju da je da si analize pokazale da je sve dobro za zdravlje. Niko se ne brine za ove zabačene krajeve, a moglo bi da se otvore nova radna mesta. Nije sve na Vilinim vodama i Karaburmi. Nije sve bogatstvo pod Avalom“, komentariše starosedelac Sijarinske banje, Šaban Muratović.

U banji je pre pet decenija izgrađen hotel, specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer“ gde bi trebalo da se termomineralne vode maksimalno koriste. Međutim zbog neuređenosti gosti zaobilaze hotel .

U opštini Medveđa, na čijoj teritoriji se nalazi Sijarinska banja, kažu da su siromašni i da ne mogu sami da urede banju i spreče da to prirodno bogatstvo odlazi u reku. Problem im predstavlja i ugovor od pre dve decenije sa „Energoprtojektom“ kada je ta firma dobila pravo da u centru banje vadi poludragi kamen oniks.

„Sada, pogotovu u zimskom periodu, vidite na svakih stotinak metara cevi i vruću vodu koja nepovratno odlazi u reku. Mi planiramo da se u budućnosti revidiraju odnosi sa „Energoprojektom“ i da od banje napravimo biser i da se ta lekovita voda iskoristi na pravi način“, objašnjava predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

U lokalnoj samoupravi kažu da bi jedno od rešenja koje može spasti banju od propadanja bilo javno-privatno partnerstvo. Pored toga pokušavaju i sa novim projektima da koliko-toliko iskoriste termalne vode.

„Nama je Rudarsko-geološki fakultet poslao dopis da podržimo projekat kako iskoristiti tople mineralne vode, koji bi oni uputili norveškoj ambasadi i nevladinim organizacijama. Projekat predviđa korišćenje voda u lečenju, ali i za izgradnju toplih leja od Sijarinske banje do Medveđe“, kaže Arsić.

Sijarinska banja ima mineralne vode temperature od 32 do 75 stepeni. Termalne vode pomažu u lečenju reume, kožnih, ginekoloških, koštanih, digestivnih i neuroloških bolesti.

Voda sa gejzera visokog osam metara posebno deluje na smirivanje nerava, dok se sa drugog gejzera, koji se pojavljuje svakih 12 minuta, koristi za inhalaciju disajnih puteva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh