• BG

  SINDIKAT NOVINARA SRBIJE PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV UNS-a

  SINOSSindikat novinara Srbije (SINOS) podneo je krivičnu prijavu protiv Udruženja novinara Srbije (UNS)  zbog nezakonitog iznošenja računara sa poverljivim podacima i dokumentacije  o članstvu  SINOS a iz prostorije koju koristi 14 godina u Domu novinara u Resavskoj 28 u Beogradu.

  U  krivičnoj prijavi koju je u ime SINOS  podnela predsednica Dragana Čabarkapa – UNS, koga zastupaju predsednica Ljiljana Smajlović i predsednik Izvršnog odbora Petar Jeremić, terete se za krivično  delo Samovlašća iz čl. 330 Krivičnog zakonika.

  UNSZakon o zaštiti podataka o ličnosti, u članu 16, tretira podatke o sindikalnom  članstvu kao „naročito osetljive“ i zbog toga zaštitu tražimo na sudu.

  Potez UNS a  je osveta  za kritike koje javno upućujemo rukovodstvu, jer je , zajedno sa medijskom koalicijom vlasnika medija, odgovorno za divlju privatizaciju medija koja je dovela do gašenja medija i otpuštanja više od 1.000 medijskih radnika, što je ugrozilo osnove novinarske profesije.

  Da je novinarstvo u katastrofalnom položaju  potvrdio je  i novi državni sekretar za kulturu i informisanje Nino Brajović koji je pre dva dana ocenio da je „položaj novinara u Srbiji najteži u novijoj istorije Srbije“. (izjava data na sastanku OEBSA u Beču, preneo Blic).

  SINOS je zatražio hitan sastanak sa ministrom kulture i informisanja kako bi ga upoznao sa problemima zaposlenih u medijima i pozvao da pomogne u uspostavljanju socijalnog dijaloga u medijima i potpisivanju kolektivnog ugovora koji je jedina istinska zaštita radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika.

  Izvor: SINOS

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com