Gradovi

Sindikati: Potrebne oštrije kazne i veća bezbednost ustanova

BEOGRAD – Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije (SMSTS) zatražili su danas da se uvedu strože kazne za napadače na zdravstvene radnike, da se poveća bezbednost u ustanovama, uvođenjem panik tastera i redovnih obizaka policijske patrole.

Oni su, povodom nedavnog ubistva medicinske sestre u šabačkom Domu zdravlja, još jednom ukazali na potrebu da se zaštite zdravstveni radnici, koji se na svojim radnim mestima trude da pomognu građanima da dobiju što kvalitetniju zdravtsvenu zaštitu.

Prema rečima predsednika SMSTS-a Dragana Bisenića, projekcija nezadovoljstva pacijenata prema zdravstvenim radnicima proizilazi iz više godišnjih neuspešnih reformi i birokratije koja opterećuje sistem i zdravstvene radnike.

„To je razumljivo, ali ne sme da se opravda. Ne sme se smatrati da su sve sestre neljubazne, a svi lekari korumpirani“, kazao je Bisenić i dodao da je zdravstveni sistem jedan od stubova na kojima počiva država.

On je podsetio da postoji volja i podrška Ministarstva zdravlja u zahtevima da se izmeni Krivični zakonin, kako bi Tužilaštav napade na zdravstvene radnike gonila po službenoj dužnosti, i rekao da treba povećati bezbednost samih ustanova.

„Ne mislimo da nam trebaju detektori i čuvari, ali bismo mogli da uvedemo panik tastere u ustanove“, rekao je Bisenić i dodao da bi policijske patrole, u dogovoru sa sa MUP-om, mogle u toku radnog vremena da obiđu zdravstvene ustanove.

Predsednik SLFS-a Rade Panić kazao je da su u poslednje vreme češći napadi na zdravstvene, prosvetne i radnike u sudstvu, a da su to napadi na državu.

On je rekao da se sistem mora reformisati, kao i da su sistemu neophodni novi lekari, kako bi se pružila kvalitetna zdravtsvena zaštita.

„Treba da radimo na otlanjanju iuzroka problema, moramo da reformišemo sistem, ali i da pooštrimo Krivični zakon“, rekao je Panić.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je juče inicijativu za izmenu Krivičnog zakona, kako bi svaki pokušaj napada na zdravstvene radnik bio krivično sankcionisan i maksimalno kažnjen, a povodom smrti medicinske sestre Ljubinke Popović, koju je na radnom mestu, u šabačkom Domu zdravlja, nožem ubio pacijent.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh