Gradovi

Sindikati: U Zakon o platama uključiti i naše predloge

BEOGRAD – Predstavnici sindikata saopštili su danas da će se usprotiviti ukoliko u skupštinu stigne Predlog zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a da u se u njemu ne nađu i njihovi predlozi.

Sindikati tvrde da postoje najave da će minuli rad biti isključen iz nacrta i da će time radnici imati manja prava od onih koja su im garantovana Zakonom o radu.

Takođe strahuju da će im biti smanjene naknade za vreme godišnjeg odmora, bolovanje, odustva sa posla, čime bi zarade mogle realno da im budu umanjene još za 10 do 30 odsto.

Kako kažu, ukoliko se ne postigne rešenje i kompromis u socijalnom dijalogu, preostaju protesti.

Sindikati su na konferenciji za novinare saopštili da je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta ministar finansija Dušan Vujović izjavio da je za njega neprihvaljiv nacrt tog zakona i da bi, ako neki elementi sa kojima se ne slaže ostanu u verziji nacrta, on podneo ostavku.

Kako je naveo predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, zbog toga SES nije dao pozitivno mišljenje na zakon i jučerašnja sednica je prekinuta.

Predsednik S S S S rekao je i da je Radna grupa prethodno uspela da dođe do nacrta u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i da bi sutra na sednici Vlade trebalo da bude reči o tome.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da nije jasno kako minuli rad može da probije budžetska ograničenja i da postoji namera da se ta stavka briše iz zakona.

„Pokazalo se da je cilj maksimalna štednja na teret zaposlenih“, rekao je Čanak i dodao da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički pokazala razumevanje i volju za saradnju, da se kopromisom nađe najbolje rešenje i uspostavi kvalitetna ravnoteža i da je dosta predloga sindikata uvrstila u nacrt, a da se sa time ministar Vujović nije složio.

On je kazao da će sindikati sačekati stav vlade, a da će onda doneti odluku o preduzimanju daljih koraka ukoliko takav predlog bez njihove saglasnosti uđe u skupštinsku proceduru.

Foto Tanjug, O. Toskić/ ilustracija, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh