Gradovi

Sirija: Novi konvoj stigao u Madaju

BEJRUT – Novi konvoj sa humanitarnom pomoći stigao je danas iz Damaska u opkoljeni sirijski grad Madaju.

To je drugi konvoj sa hranom, lekovima i sredstvima za higijenu koji je ove nedelje krenuo u taj grad gde se na hiljade ljudi nalazi u opsadi, a lokalni lekari tvrde da neki umiru od gladi, prenele su agencije.

U Madaju je ušlo šest kamiona sa oznakom Crvenog polumeseca, dok još nekoliko desetina vozila čeka na obodima tog grada, koji se nalazi oko 45 km severozapadno od Damaska.

Ujedinjene nacije, koje su isporučile humanitarnu pomoć, saopštile su pre dva dana da su patnje stanovnika Madaje najgore koje su videli u toj ratom razorenoj zemlji.

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Damasku Sadžad Malik rekao je da postoje „verodostojni izveštaji“ o tome kako stanovnici tog grada umiru od gladi usled višemesečne opsade sirijske vojske.

On je, upitan da uporedi razaranja u tom gradu sa onima u drugim mestima u Siriji, rekao da se „ni sa čim se ne može porediti ono što je viđeno u Madaji“, prenosi AFP.

Konvoj od 44 kamiona Ujedinjenih nacija, sirijskog Crvenog polumeseca i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta isporučio je pre tri dana zalihe hrane u Madaju, prvi put dostavivši pomoć u tom području od oktobra prošle godine.

„Nije bilo života“, opisao je grad od 40.000 stanovnika Malik.

Hrana je toliko retka da kilogram pirinča košta 275 evra, objasnio je on istakavši da je jedna porodica morala da proda motorcikl kako bi kupila pet kilograma pirinča.

AP Photo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh