Novosti online

Сиријска опозиција поставља услове за привремено примирје

ДАМАСК – Главна сиријска опозициона група саопштила је данас да ће на привремено примирје, које су предложиле светске силе, пристати под неколико услова од којих је један да савезници режима – Русија и Иран – обуставе ватру.

Група која окупља политичка опозициона тела и побуњеничке фракције, под називом Високи преговарачки комитет (ХНЦ), саопштила је и да прихвата такозвани престанак непријатељства под условом да се укину опсаде и да се достави хуманитарна помоћ, преноси АФП.

„Побуњеничке фракције су у начелу прихватиле могућност постизања привременог примирја уколико то буде спроведено под међународним посредовањем и са гаранцијама које обавезују Русију, Иран и њихове секташке милиције и плаћенике да обуставе борбена дејства”, поручио је шеф ХНЦ Ријад Хиџаб.

У саопштењу, које је објављено након састанка ХНЦ, каже се да опозиција „жели да позитивно одговори на међународне напоре да се заустави сиријско крвопролиће”.

„Али примирја неће бити уколико све сукобљене стране истовремено не зауставе борбе, ако се не укину опсаде, ако се не достави хуманитарна помоћ онима којима је потребна, а заробљеници, нарочито жене и деце, не буду ослобођени”, стоји у саопштењу.

ХЦН је оформљен ради учешћа у преговорима са режимом који су пропали раније овог месеца, након чега су светске силе прошле недеље предложиле примирје у оквиру плана који обухвата и проширен хуманитарни приступ, подсећа француска агенција.

Примирје је требало да ступи на снагу до јучерашњег дана, али су се протеклих дана сукоби интензивирали, поготову у северној провинцији Алепу, где су побуњеничке снаге посустале како пред снагама режима које подржавају руске ваздухопловне снаге, тако и пред коалицијом на челу са Курдима која се назива Сиријске демократске снаге. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh