Gradovi

Sisi: Demonstrati nastojali da uspostave novi Egipat

KAIRO – Egipatski predsednik Abdel-Fatah el-Sisi izjavio je danas, uoči pete godišnjice protesta kojima je srušen režim Hosnija Mubaraka, da su demonstranti koji su izgubili život tokom 18-dnevnih protesta nastojali da uspostave „novi Egipat“.

Njegova pohvala „arapskom proleću“ u Egiptu, dolazi nakon nedavne serije hapšenja i pojačanog prisustva snaga bezbednosti u prestonici Kairu, što odražava rešenost egipatske vlade da ovaj događaj neće biti obeležen okupljanjem građana niti ekstremističkim napadima, naveo je AP.

El-Sisi je, međutim, rekao da je pobuna 2011. skrenula sa svog kursa, radi „lične koristi i uskih interesa“.

To je bila prikrivena aluzija na Muslimansku braću, organizaciju koja je zabranjena i proglašena za terorističku grupu, nakon što je el-Sisi, kao načelnik vojske, predvodio svrgavanje islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013, koji potiče iz redova Muslimanske braće, navela je američka agencija.

Revolucija 30. juna 2013, kada su milioni demonstrirali na ulicama protiv predsednika Morsija i njegove Muslimanske braće, ispravila je tok pobune iz 2011, kazao je el-Sisi u govoru emitovanom danas na državnoj televiziji.

Revolucija se dogodila kako bi se „ponovo uspostavila slobodna volja Egipćana i nastavile da se ostvaru njihove legitimne težnje i zaslužene ambicije“, naglasio je egipatski predsednik.

„Egipat danas nije Egipat od juče. Mi zajedno gradimo modernu, razvijenu i građansku državu koja drži do vrednosti demokratije i slobode“, naveo je el-Sisi o dve godine vladavine nakon svrgavanja Morsija, prvog demokratski izabranog predsednika Egipta.

U svom govoru, egipatski predsednik je istakao da „demokratska iskustva ne sazrevaju preko noći, već kroz stalan i dugotrajan proces“ i da je potrebno imati „odgovornu slobodu“ kako bi se izbegao „destruktivan haos“.

Proteklih dana, snage bezbednosti su ispitivale građane i izvršile pretres više od 5.000 stanova u centru Kaira, a organizatori Fejsbuk stranica koje pozivaju na proteste su privedeni.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh