Gradovi

Skat: EU da radi na kreiranju radnih mesta

KOPAONIK – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Skat izjavio je večeras da vidi dosta napora da se kriza evrozone prebrodi, a iako je najgore prošlo, smatra da EU sada mora da se pozabavi kreiranjem radnih mesta.

“Bilo je napora da se prebrodi kriza evrozone, ali su oni možda bili plašljivi”, rekao je Skat na 23. Kopaonik biznis forumu.

Skat je naveo da je Amerika imala solidan ekonomski rast bez prekida nekoliko godina, a za to vreme je mesečno otvarala oko 200.000 radnih mesta, a sve to zbog hrabrih mera koje je američka vlada tada preduzela.

“To bi trebalo da uraditi i EU. Trebalo bi se hrabro suprotstaviti. Prošli smo najgori deo, ali se to ne tiče zemalja, nego odsustva jakog rasta koji će kreirati radna mesta. EU mora time da se pozabavi, jer i zemlje van Evrope zavise od EU tržišta”, rekao je on.

Sa druge strane, Skat je kazao da bi u Americi trebalo ojačati srednju klasu i otvarati radna mesta višeg kvaliteta.

“Fokusirani smo na taj segment. Želimo da napredujemo i da taj napredak osete naši ljudi”, rekao je on.

Skat je naveo da se SAD suočava sa brojnim izazovima poput porasta ekstremističkih ideologija, situacije sa Rusijom, teorističkih aktivnosti širom sveta…

Kada je reč o EU, Skat ističe da su SAD bile i ostale jedan od najvećih zagavornika evropskih integracija, jer bi za Amerikance, razjedinjena EU bila manje poželjan partner.

“Možda je to ironija za nekoga, ali Amerika je bila najveći podržavalac EU integracija u svetu. Verujemo da snaga pomaže da se izgradi prosperitetnija, jača zajednica, a da to vodi ka miru u svetu. Unija je transformisal Evropu na bolje, i to pozdravljamo”, rekao je Skat.

On je rekao da je prelazak sa “podeljenog kontinenta na zajednicu naroda, u većini zemalja i zajedničku valutu, pomoglo transformaciju naroda”.

“U ljudskoj prirodi je da se uvek potcenjuje ono što ste postigli, ali ukoliko bi se EU raspala, sta bi se dogodilo. Onda biste od Ljubljane do Lisabona morali da putujete na stari način – uz brojne granične kontrole, uz promenu valute u svakoj zemlji, a to bi vas učinilo manje prosperitetnim i izazvalo bi probleme. EU bi tako razjedinjena bila manje poželjan i slabiji partner Americi”, objasnio je Skat.

SAD ne želi razjedinjenu EU

Skat je izjavio da su SAD bile i ostale jedan od najvećih zagovornika evropskih integracija, jer bi za Amerikance, razjedinjena EU bila manje poželjan partner.

„Možda je to ironija za nekoga, ali Amerika je bila najveći podržavalac EU integracija u svetu. Verujemo da snaga pomaže da se izgradi prosperitetnija, jača zajednica, a da to vodi ka miru u svetu. Unija je transformisal Evropu na bolje, i to pozdravljamo“, rekao je Skat i dodao da se SAD suočavaju sa brojnim izazovima poput porasta ekstremističkih ideologija, situacije sa Rusijom, teorističkih aktivnosti širom sveta…

On je sinoć na Koaponik Biznis forumu ocenio i da je prelazak sa „podeljenog kontinenta na zajednicu naroda, u većini zemalja i zajedničku valutu, pomoglo transformaciju naroda“.

„U ljudskoj prirodi je da se uvek potcenjuje ono što ste postigli, ali ukoliko bi se EU raspala, šta bi se dogodilo. Onda biste od Ljubljane do Lisabona morali da putujete na stari način – uz brojne granične kontrole, uz promenu valute u svakoj zemlji, a to bi vas učinilo manje prosperitetnim i izazvalo bi probleme. EU bi tako razjedinjena bila manje poželjan i slabiji partner Americi“, objasnio je Skat.

On je rekao i da vidi dosta napora da se kriza evrozone prebrodi, a iako je najgore prošlo, smatra da EU sada mora da se pozabavi kreiranjem radnih mesta.

„Bilo je napora da se prebrodi kriza evrozone, ali su oni možda bili plašljivi“, rekao je Skat na 23. Kopaonik biznis forumu.

Skat je naveo da je Amerika imala solidan ekonomski rast bez prekida nekoliko godina, a za to vreme je mesečno otvarala oko 200.000 radnih mesta, a sve to zbog hrabrih mera koje je američka vlada tada preduzela.

„To bi trebalo da uraditi i EU. Trebalo bi se hrabro suprotstaviti. Prošli smo najgori deo, ali se to ne tiče zemalja, nego odsustva jakog rasta koji će kreirati radna mesta. EU mora time da se pozabavi, jer i zemlje van Evrope zavise od EU tržišta“, rekao je on.

Sa druge strane, Skat je kazao da bi u Americi trebalo ojačati srednju klasu i otvarati radna mesta višeg kvaliteta.

„Fokusirani smo na taj segment. Želimo da napredujemo i da taj napredak osete naši ljudi“, rekao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh