Gradovi

Skat: Odnose sa Srbijom vidim samo pozitivno, osim u tabloidima

Odnose SAD i Srbije ja vidim samo pozitivno, osim kada čitam vaše tabloide, kazao je danas američki ambasador u Srbiji Kajl Skat novinarima nakon otvaranja Desetog regionalni seminar politikologa na Kopaoniku posvećenog izborima u SAD.

KOPAONIK – Odnose SAD i Srbije ja vidim samo pozitivno, osim kada čitam vaše tabloide, kazao je danas američki ambasador u Srbiji Kajl Skat novinarima nakon otvaranja Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku posvećenog izborima u SAD.

Skat, koji je održao pozdravni govor na seminaru, kazao je da „ne zna koliko puta mora da ponovi istu stvar da su odnosi dobra i da su u usponu“.

„Dobri su, ako gledate činjenice skoro u svakoj oblasti odnosi su dobri, mi sarađujemo sa srpskom vladom, oni su veoma zahvalni za pomoć koju mi pružamo i radimo zajedno u borbi protiv terorizma, za stabilnost ovog regiona“, naveo je Skat.

On je dodao da „što se tiče ekonomskog rasta, američke kompanije investiraju tu, više od četiri milijarde dolara, 16-20.000 radnika rade za američka preduzeća“.

Skat je ocenio da SAD još ima interesovanja za Balkan, za njegovu stabilnost, budućnost i razvoj, za pomirenje između zemalja u ovom regionu.

Kako kaže, „ne vidi da će biti promena u politici SAD“ prema Balkanu nakon predsedničkih izbora koji se u ovoj zemlji održavaju narednog utorka.

„Ta politika je bazirana na onome što je bilo pre četiri godine, pre deset godina – stabilnost, ekonomski rast, evroatlantske integracije za one koji ih hoće, evropske integracije za one koji hoće to, tako da neće biti promena“, rekao je Skat.

Skat je ocenio da je „za svaki region u svetu bolje da nije zanimljiv za vladu SAD“ i objasnio da to znači da je taj region uspešan, stabilan i da nije u fokusu kao krizno područje.

Seminar na Kopaoniku, koji traje tri dana, održava se u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

Skat: Hilari bi očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa

Kandidatkinji demokrata Hilari Klinton bi očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa na predsedničkim izborima u SAD, kazao je u šaljivom tonu Tanjugu Skat, nakon što je, na njegovo pitanje za koga bi srpski studenti okupljeni na seminaru na Kopaoniku glasali kada bi mogli, značajna većina podigla ruku za glas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

„To je pravo svakog čoveka da ima svoje mišljenje, ali na kraju krajeva samo Amerikanci glasaju i to će biti izbor Amerikanaca“, rekao je Skat.

Na pitanje da li će sledeća osoba koja će stupiti u Belu kuću, bio to republikanski kandidat Tramp ili demokratska kandidatkinja Klinton, uspeti da izleči rane dubokih podela u američkom društvu koje su nastale u ovoj predizbornoj kampanji, Skat je kazao da je „istina da je svaka kampanja u stvari nova i svaka kampanja je malo drugačija“.

„Naše društvo je razdeljeno, ali imamo isto iskustvo u našoj zemlji da se posle izbora cela zemlja ujedini ponovo oko predsednika koji je izabran. Ja sam optimista da će posle ovih izbora biti ista situacija, većina Amerikanaca želi da naši političari rade zajedno za zemlju, i republikanci i demokrate, to znači nekada kompromis i teški kompromis, ali to je u stvari liderstvo“, naveo je Skat.

On je naglasio da „liderstvo nije samo izložiti svoje mišljenje, nego slušati i mišljenje drugih i na kraju doći do rešenja i mi se nadamo da će tako biti i u našoj politici u budućnosti“, rekao je ambasador SAD.

Skat je prethodno, u govoru na otvaranju seminara o izborima u SAD, izjavio da je još pre tri nedelje glasao za novog predsednika.

„Već sam glasao, pošto nisam u mogućnosti da glasam na dan izbora“, rekao je Skat i objasnio da je do sada već 20 odsto Amerikanaca iskoristilo pravo glasa putem pošte ili na neki drugi način.

Skat je rekao da su ovi izbori mnogo neizvesniji nego što su to analitičari predviđali ne samo pre nekoliko meseci, nego i nekoliko nedelja, i da su od planetarnog značčaja.

On je dodao da kao ambasador ne može da komentariše da li je politika jednog ili drugog kandidata dobra ili loša, već na ovom skupu govori kao politikolog.

Deseti regionalni seminar politikologa u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu uz podršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), otvoren je danas na Kopaoniku pozdravnim govorima američkog ambasadora i dekana FPN Dragana Simića.

Učesnicima su se obratili i programski direktor CDDRI Branislav Nešović i Predsednik Upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh