• Novosti online

  Скупштина изабрала Зорана Ђорђевића за новог министра одбране

  Зоран Ђорђевић, досадашњи државни секретар у Министарству одбране, нови је министар одбране, одлучили су посланици Скупштине Србије. За његов избор гласало је 165, а против је било осам посланика. Ђорђевић је одмах положио заклетву, чиме је и званично ступио на дужност. Расправа о избору министра остала је потпуно у сенци предстојећих ванредних парламентарних избора – сви су је искористили за међусобне обрачуне и да се препоруче грађанима да гласају за њих.

  Образлажући предлог за избор Зорана Ђорђевића на место министра одбране, премијер Александар Вучић је рекао да Ђорђевић је „марљив, посвећен радник, тимски човек, мастер економских наука, члан Менсе, има добре односе са свима у Војсци Србије, говори енглески и руски”.

  Премијер је објаснио и зашто се у овом предизборном тренутку бира нови министар, рекавши да, после распуштања парламента, влада обавља техничке послове, али да „може да доноси и прописе ако то захтевају интереси одбране”. Вучић је истакао: „Ми смо не у лакој, нити у једноставној ситуацији и због мигрантске кризе. Не кажем да ће нам ма шта бити потребно, али никада не знате да ли је на било који начин потребно укључивање и Војске Србије и било каквих ефектива Министарства одбране у тај тежак и одговоран посао. Министар одбране, такође, има специфичан положај у односу на све друге министре. Његова одговорност није само према скупштини, према председнику владем већ и према председнику Србије. Није добро да такав комплексан систем и организација буду без руководиоца.”

  Срби и Бошњаци морају да живе заједно
  И опозициони СДА је најавио подршку избору Ђорђевића, а Сулејман Угљанин је као разлог навео то што је економски стручњак и што је „био млад човек у време деведесетих и није имао времена да буде командно одговоран за многе ствари у војсци”. Угљанин је казао и да као Бошњак очекује да ће Ђорђевић „имати снаге и воље да покрене поступак лустрације за све оне који су у том командном кадру у име војске криви и који нису учинили ништа, а могли су, да спрече масовну отмицу Бошњака у Сјеверину”. Угљанин је поменуо и Сребреницу и завршио: „Ако се изврши лустрација и они буду кажњени, онда ће Бошњаци много слободније да живе и да осећају сигурност у овој земљи”.

  Одговарајући Угљанину, Вучић му је захвалио на тону којим је говорио, посаветовавши га да не враћа у прошлост, у „којој су сви страдали и која је за све болна”. Премијер је истакао: „Иако сам ја рођен 1970, живели смо у ономе што се збивало 1941–1945. године. Плашим се да неки други људи не покушавају данас на сличан начин да говоре о себи и својим народима, јер такве ствари увек могу да нас доведу до тешких емоција и озбиљних проблема у будућности. Срби и Бошњаци морају да живе заједно. Сигуран сам да ниједан полицајац, ниједан војник не прави разлику међу грађанима нс основу националне припадности. Сигуран сам да се тако понашају и сви државни органи и у томе је богатство Србије.”

  У дебати је једва било речи о избору новог министра одбране, сви дискутанти су углавном сумирали досадашњи учинак владе – хвалили или кудили, у зависности од страначке припадности и сви су искористили прилику да кажу с чим њихове странке излазе на изборе и шта очекују.

  Најављујући подршку СВМ избору Ђорђевића, Балинт Пастор је рекао да је „СВМ део владајуће коалиције” и да је „ова влада учинила врло битне кораке, не само за мађарску заједницу у Србији већ и за грађане”. Он је казао да су „овај сазив, ова влада елиминисали из правног система принцип колективне кривице” и да су мачињени „историјски кораци ка помирењу српског и мађарског народа”.

  Подршку ЈС Ђорђевићу најавио је Петар Петровић, који је похвалио војну неутралност Србије, изразивши уверење да ће „после избора ова скупштинска већина састављати владу и да ће господин Ђорђевић наставити да обавља те послове”.

  Слично су говорили и остали и остали посланици владајуће коалиције. Опозиционари су, наравно, говорили само о ономе што Вучићева влада није урадила, при чему, по њима, она није урадила ништа добро. Опозиционар Јанко Веселиновић (ПП) одбио је да учествује у расправи, рекавши: „Овде ради о трагикомедији која је почела страдањем седморо људи у хеликоптерској несрећи, а завршиће се тиме што ће неко постати министар и онда бити разрешен, кад буду расписани избори”.

  Премијер је из парламента отишао у 13.45, а његов предлог је у наставку бранио Ивица Дачић, први потпредседник владе.

  Ђуришић (СДС): Да ли нам је потребна трка у наоружању – Вучић: У ком сте филму гледали те ратнохушкачке поруке

  И Марко Ђуришић (СДС) већи део дискусије потрошио је на критику свега што је Вучићева влада урадила, рекавши, између осталог, да је влада за две године повећала број сиромашних за 150.000, да је 30 одсто младих, као и још два милиона људи, угрожено сиромаштвом, да влада „шаље ратоборне поруке чланицама ЕУ”. Он је питао и да ли нам је потребна трка у наоружању, „као да ће неко са неким ратовати у региону”: „Окружени смо НАТО-ом и то је једина сила с којом можемо да ратујемо, мада премијер има искуства – већ је једном победио НАТО, али нам таква победа не треба”. Ђуришић је казао и влада „може да се похвали гушењем медија”, да нема инвестиција и да је правосуђе у катастрофалном стању.

  Одговарајући Ђуришићу, Вучић је рекао: „Учинило ми се да се шалите с нама како бисте се допали грађанима, а све што сте рекли је бесмислено, нетачно и лоше прочитано”. Вучић је поновио Ђуришићеве речи о два месеца чекања да буде смењен Братислав Гашић и рекао: „Вас смо чекали 12 година, па нисмо дочекали да се тако нешто деси. Кажете ’гле чуда’, а ваша чуда не дочекасмо никако, а и оно што јесмо, боље да нисмо. Што се тиче осиромашења пензионера, да се наставило с политиком претходне власти, пензија више не би било, у таквом сте стању земљу оставили. Имали смо инвестиције веће од 1,8 милијарди, а први до нас у региону 420 милиона евра. У ком сте филму гледали те ратнохушкачке поруке, имате ли нешто против наше реакције због набавке балистичких ракета у окружењу? За тако нешто Србија мора имати одговор. Моја је порука да ће Србија бити сигурна и безбедна. Кажете да смо се хвалили да смо победили НАТО, не нисмо, само смо били на страни своје земље и увек ћу бити на страни свог народа.”

  Што се тиче слободе медија, Вучић је Ђуришићу рекао: „Не знам шта бих рекао, ја сам се за закон из 1998. године извинио грађанима, ви сте донели много гори закон. У ваше време затварали сте власника ’Курира’, а после сте му намештали да купи ’Политику’ и ’Новости’ да би писали лоше о вашим противницима.”

  Полемика Вучковић–Вучић

  Наташа Вучковић (ДС) питала је зашто се чекало „три месеца да бирамо новог министра, да ли је било потребно обавити консултације у СНС-у или су нека друга питања била важнија”. Вучковићева је, између осталог, рекла да је „влада рекордер по малом броју одазивања на обавезу да одговара на посланичка питања”. Она је казала и да је занима шта кандидат за министра мисли о изјави Братислава Гашића и да „недостаје податак о томе које је основне студије завршио”.

  Вучић јој је одговорио да је Бојан Пајтић пре две године, са места премијера Војводине, докторирао. Иначе, Ђорђевић је завршио приватни факултет и приводи крају докторске студије. Вучић је упитао: „Да Пајтић можда није поднео оставку, па ишао да докторира? Ионако ништа не ради и није на свом радном месту, вероватно је имао довољно времена да докторира. Не знам више шта нам све пребацујете, као да сте ви свеци, школовани и паметни, а сви остали глупи. Видели смо како сте управљали земљом. Рекло би се да ниједан није завршио ни четири разреда школе. Али није у питању школа, већ намера. Имате људе са основном и средњом школом који би земљом поштеније управљали него ваша странка.” Што се тиче замерке да га није било за посланичка питања, Вучић је рекао: „За 22 месеца колико сам премијер, пред посланицима сам био десет пута више него премијер ДС-а за четири године.”

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com