Gradovi

Skupština Srbije druga u regionu po otvorenosti

Predstavljanje rezultata istraživanja „Indeks otvorenosti parlamenta u Srbiji i regionu 2015“

BEOGRAD – Skupština Srbije je na drugom mestu u regionu po pitanju otvorenosti prema javnosti i dostupnosti podataka, rečeno je danas na predstavljanju rezultata istraživanja „Indeks otvorenosti parlamenata u Srbiji i regionu 2015.“.

Srpski parlament je od 123 indikatora ispunio 74, što je 60 odsto, kaže se u istraživanju koje je organizovao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) u okviru Inicijative Otvoreni parlament, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Kao i prethodne godine, najveći broj indikatora ispunjava crnogorski parlament, sa pozitivno ocenjenih 86 indikatora, ili 70 odsto ispunjenih indikatora.

Na trećem mestu je parlament Albanije koji ispunjava 52 odsto indikatora, zatim hrvatski Sabor sa 50 procenata, Parlamentarna skupština Federacije Bosne i Hercegovine sa 45 odsto i Sobranje Makedonije sa 40 procenata.

U istraživanju je ocenjeno da su parlamenti u regionu napravili su značajan korak napred u pogledu unapređenja transparentnosti, dostupnosti podataka i otvorenosti ka javnosti.

„Otvorenost parlamenta podrazumeva da je omogućeno građanima da budu informisani o radu parlamenta, da pospešuju građansko učešće u zakonodavnom procesu, da omogućava građanima da utiču na rad parlamentaraca koji zastupaju interese građana i koji građanima treba da polažu račun“, istakla je direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski, navodi se u saopštenju.

Rezultati istraživanja pokazuju da je Narodna skupština Republike Srbije unapredila svoju otvorenost, jer je u proteklih godinu dana Parlament Srbije unapredio mehanizam saradnje sa organizacijama civilnog društva na nivou neformalnih parlamentarnih grupa.

Parlament Srbije, uz albanski, jedini u regionu ima razvijen mehanizam poslaničkih kancelarija, koje se osnivaju na inicijativu poslanika, u cilju unapređenja direktne komunikacije sa građanima.

Međutim, Skupština Srbije nije aktivan na društvenim mrežama, iako bi to značajno unapredilo komunikaciju sa građanima, navodi se u saopštenju.

Iako Skupština Srbije objavljuje većinu dokumenta i podataka u vezi sa zakonodavnim procesom poput predloga zakona, usvojenih zakona, rezultata glasanja i stenografskih beleški, javnosti nisu dostupni amandmani koje poslanici podnose na predloge zakona.

„U Srbiji kao i većini drugih parlamenta u regionu nedostoje veća transparentnostu u pogledu dostupnosti informacija sa sednica odbora. Iako građani Srbije mogu da prate sednice odbora putem prenosa uživo, građanima nisu javno dostupna, na zvaničnom sajtu Narodne skupštine, dokumenta sa tih sednica poput stenografskih beleški, rezultata glasanja, dokumenta koja drugi državni organi dostavljaju odborima“ istakla je Bojana Džulović iz inicijative Otvoreni parlament.

Detaljne informacije o narodnim poslanicima, poput informacija o formalnom obrazovanju i radnim biografijama, zatim njihovom imovinskom stanju, nisu dostupne na zvaničnom sajtu Narodne skupštine.

Kako bi se dodatno unapredila transparentnost i otvorenost Narodne skupština Republike Srbije, potrebno je objaviti tekstove amandmana, unaprediti dostupnost informacija sa sednica odbora poput objavljivanja rezultata glasanja, aktivnosti članova odbora, dokumenta koja drugi državni organi podnose odborima, navodi se u saopštenju.

Dokumenta koja Skupština Srbije objavljuje na internet stranici, kako je ukazano, trebalo bi da se objavljuju u otvorenim, mašinski čitljivim formatima, kako bi se omogućila njihova dalja tehnička obrada i upotreba.

Pored toga, potrebno je i upotpuniti, pre svega, informacije o narodnim poslanicima, kako njihove biografske podatke, tako i podatke o aktivnostima u Parlamentu.U cilju povećanja integriteta, potrebno je usvojiti i Etički kodeks ponašanja narodnih poslanika, kojim se utvrđuju pravila ponašanja narodnih poslanika i etička načela na osnovu kojih poslanici postupaju prilikom obavljanja svoje službene dužnosti, kao i Zakon o lobiranju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh