Gradovi

SKZ promovisao poeziju lužičkosrpskog pesnika Dirliha

BEOGRAD – Srpska književna zadruga danas je predstavila dvojezičnu srpsko-lužičkosrpsku zbirku poezije Benedikta Dirliha „Janske noći/Ivanjske noći“, koje je prepevao dr Mićo Cvijetić.

O lužičkosrpskoj literaturi i njenom uglednom predstavniku Dirlihu govorili su, pored Cvijetića i glavnog urednika SKZ Dragana Lakićevića, i Jan Krasni.

Lakićević je objasnio da je organizovao predstavljanje ovog dela štampanog u luksuznoj varijenti edicije „Mala biblioteka“ SKZ, zato što je Dirlih doputovao za ovu priliku u Beograd.

Cvijetić je istakao da je ovo prvi put da jedan pripadnik nacionlane manjine u Nemačkoj, čiji se broj sveo samo na nekoliko desetina, gostuje u Beogradu sa jednom od svojih dvadesetak zbirki poezije.

Dirlih je rođen 1950. u selu Nova Vjeska u nemačkoj pokrajini Saksoniji i prvo je studirao katoličku teologiju i filozofiju u Erfurtu, a zatim teatrologiju u Lajpcigu i to je struka kojom se najviše bavi.

On je član nemačkog PEN centra i od 1996. je predsednik Saveza lužičkosrpskih umetnika, a pored poezije pise i prozu i glavni je urednik „Srpskih novina“ od 2013. godine.

U studentskim danima je pisao poeziju na nemačkom, a zatim je prešao da piše na maternjem jeziku i tako je postao spona između nemačkog, lužičkosrpskog i poljskog, kojim takođe odlično vlada.

Njegovo katoličko obrazovanje pod komunističkom ideologijom i liberalni pogled na svet koji je stekao u okuženju u kome je živeo, uticali su na njegovu književnosti, odvojio se od svake vrste dogmatizma i približio se socijaldemokratskim načelima i idejama socijalne države.

Prema rečima Cvijetića, jednog od retkih znalaca lužičkosrpske književnosti u Srbiji, Dirlih je zastupljen u više antologija nemačke angažovane poezije, a uveren je da lužičkosrpska kultura neće opstati ukoliko se zatvori u svoju čauru, već mora da se integriše u moderne tendencije i vlastitu tradiciju.

Dirlih se najtoplije zahvalio SKZ što je objavila knjigu njegove poezije i ocenio je da je prevodilac odabrao najbolju zbirku, u kojoj peva o prirodi koja okružuje poslednja sela u kojima žive Lužički Srbi.

www.freeimages.com/ nkzs

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh