Gradovi

Slovaci danas biraju novi saziv parlamenta

BRATISLAVA – Građani Slovačke glasaju danas na parlamentarnim izborima, na kojima bi, prema procenama analitičara, većinu glasova trebalo da osvoji stranka Smer premijera Roberta Fica.

Birališta su otvorena jutros u sedam časova, a biće zatvorena u 22 sata, preneo je Rojters.

Ankete pokazuju da će Smer ipak izgubiti parlamentarnu većinu, usled toga što je ta stranka izgubila deo podrške građana nakon korupcionaških skandala i protesta prosvetnih i zdravstvenih radnika zbog niskih plata.

Sa druge strane, stranka Roberta Fica bi ipak trebalo da dobije značajno više od 30 odsto glasova, koliko je dovoljno za formiranje vlade sa koalicionim partnerom, zahvaljujući popularnim merama kao što je besplatan prevoz železnicom za studente i penzionere, kao i anti-imigracionoj politici.

„Anti-imigraciona retorika u kombinaciji sa nekoliko povlastica za građane su dovoljni da Fico dobije izbore“, ocenjuje Samuel Abraham iz Međunarodne škole za liberalne umetnosti iz Bratislava.

Budući da će Slovačka u julu preuzeti šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, ishod današnjih izbora u toj zemlji će se pomno pratiti i u Briselu.

Fico, koji je odbacio multikulturalizam nazvavši ga fikcijom, istakao je da nikad neće prihvatiti kvote EU za raspoređivanje izbeglica koji su u velikom broju stigli u Grčku i Italiju iz Sirije i drugih zemalja.

AP Photo/Petr David Josek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh