Gradovi

Slovenačkoj policiji na granici će pomagati vojnici

LJUBLJANA – Slovenačkoj policiji na granici sa Hrvatskom na delu na kojem nije podignuta žica od naredne sedmice pomagaće nekoliko stotina vojnika s delimičnim policijskim ovlašćenjima, odlučio je danas odbor za odbranu slovenačkog parlamenta.

Taj zaključak, donet bez ijednog glasa protiv, u ponedeljak još treba da potvrdi parlament u punom sastavu, za šta je većina već obezbeđena, a za nju su potrebne dve trećine glasova.

Ukupno bi u sledeća tri meseca policiji na granici zbog migrantske krize moglo pomagati od 200 do 800 vojnika, što je najviše koliko se može izdvojiti iz postojećeg sastava, objasnili su na sednici odbora predstavnici ministarstva odbrane, prenosi Hina.

Na tzv. zelenoj granici formiraće se mešovite patrole s jednim policajcem i dva vojnika, s tim što je primena sile osim u izuzetnim slučajevima rezervisana samo za policiju.

Uz to, određeno je da će vojska moći da pomaže i u migrantskim centrima.

Policijska ovlašćenja za vojnike predviđena su za slučajeve ako dođe do većih ilegalnih prelaza granice, na onim mestima koja još nisu pokrivena žičanom ogradom.

Granica Slovenije i Hrvatske duga je 671 kilometar, od čega je žica postavljena na 168 kilometara.

Direktor slovenačke policije Marijan Fank koji je članove odbora upoznao s delovanjem policije kazao je da je na poslednjem sastanku policijskih direktora zemalja na balkanskoj migrantskoj ruti dogovoreno da će svaka država za sebe biti odgovorna za preuzimanje migranata na svoju teritoriju iako se, kako je dodao, pojavljivala ideja o tome da se migranti nakon što su u Makedoniji profilisani direktno prevoze vozom na slovenačko-austrijsku granicu.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh