Gradovi

Slovenci uzdržani prema Trampu, mediji zabrinuti

LJUBLJANA – Slovenačka politika na pobedu Donalda Trampa reagovala je vrlo uzdržano, a vodeći mediji u toj državi, odakle je rodom buduća prva dama SAD Melanija, izražavaju zabrinutost da bi talas populizma mogao zahvatiti i Evropu, koja će biti ugrožena ako se novi šef Bele kuće odluči za izolacionističku spoljnu politiku.

„Nakon Bregzita pobeda Trampa novi je šok za EU koja je i sama u unutarašnjoj krizi, u njoj se sada oseća strah“, navodi u petak vodeći slovenački dnevnik Delo.

Ovaj ljubljanski dnevnik dodaje da je Tramp pobedio retorikom i porukama koje „ugrožavaju liberalnu demokratiju“.

Iako poruke iz kampanje često ostaju na nivou retorike, Trampova će spoljna politika imati izolacionalističke primese pa bi Evropa ubuduće morala da vodi računa više sama o sebi, navodi list.

Delo tvrdi da su se Evropljani na neki način razočarali u dva mandata dosadašnjeg predsednika Baraka Obame, kojeg su, nakon ratobornog Džordža W. Buša, doživljavali kao jednu vrstu „mesije“, ali se on, navodi list, nakon izbora pretvorio u „hladnog realistu“ što se tiče spoljne politike i odnosa sa Evropom.

„Trampovu pobedu omogućio je bes Amerikanaca protiv establishmenta, a to se događa i u Evropi, gde se bes sve više okreće prema Briselu, ali i domaćim političarima na vlasti, navodi komentator Dela, izražavajući bojazan da će se populistički politički trend proširiti Evropom.

„Trampova pobeda mogla bi s druge strane Evropi da bude i korisno otrežnjenje, jer je upozorava da ona mora više da brine za sebe i svoje vlastite interese“, navodi list, te upozorava na Trampove izjave kojima je doveo u pitanje neke pretpostavke transatlantskog savezništva i načela slobodne trgovine koji karakteriziraju odnose u savremenom svijetu.

Mariborska Večer pobedu Trampa vidi kao reakciju razočaranog dela američkih birača srednjeg i nižeg sloja političkim elitama i globalizacijom koju krive za gubitak radnih mesta, te navodi da su Trampu pobedu osigurali i mediji jer se njima vešto koristio pa mu nisu naškodile ni vulgarne i populističke izjave koje su šokirale svet.

„Medijske korporacije i predizborne ankete izgubile su verodostojnost, atradicionalni ozbiljni mediji više se ne probijaju do razočaranih masa, jer ih one često ne vide na svojoj strani pa se oslanjaju na društvene mreže s informacije bez filtera za laži, a tako pristajemo na komercijalni medijski stampedo kojima su važni samo brojevi objava i klikova, čime i sami pristajemo na društveno rastakanje“, navodi ovaj mariborski list, prenele su agencije.

Podseća se da su lične čestitke Trampu i budućoj prvoj dami SAD Melaniji uputili premijer Miro Cerar i predsednik Borut Pahor, ali i primećuje da su se oni u svojim izjavama uzdržali od svakog komentara američkih političkih prilika ili očekivanja od buduće američke politike.

Čelnik slovenačke opozicije, pak, Janez Janša u razgovoru za jednu privatnu tv stanicu je rekao da je pobeda Trampa dobra jer najavljuje snažnu Ameriku i kad se radi o spoljnoj politic. Rekao je takođe da je slaba Amerika zapravo i evropski problem.

Janša je rekao da se i za Ronalda Regana, svojevremeno nakon što je izabran, govorilo da je ekstremista koji će blokovski svet dovesti do rata, ali da je njegov mandat bio odličan i da se pokazao uspešnim predsednikom pa je, smatra on, njegov mandat na čelu velesile doveo i do pada Berlinskog zida, raspada ŠSR-a i demokratizacije nekadašnjeg evropskog istoka.

Janša se, kaže, nada da će doći veme da se i u Sloveniji „isuši močvara“ te da potrebnih političkih promena u državi nema zbog snaga političkog kontinuiteta kojima dominira levica, ali i zbog pristranih i neobjektivnih medija.

AP Photo/Darko Bandic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh