Gradovi

Slovenija vratila u Hrvatsku 80 izbeglica

ZAGREB/LJUBLJANA – Slovenija je poslednjih sedmica u Hrvatsku vratila 80 migranata koji prilikom registracije nisu izjavili da će tražiti azil u Austriji ili Nemačkoj ili nisu ispunjavali uslov za ulazak u sćengensko područje jer ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, objavila je u sredu Slovenačka TV.

Neki od vraćenih kasnije su mimo znanja hrvatske policije opet pokušali da uđu u Sloveniju, a nekima je i uspelo, rekao je za Slovenačku televiziju izvor iz granične policije, dodavši da se očekivalo da će ih hrvatska policija vratiti u Srbiju odakle su u Hrvatsku i ušli.

Slovenačka policija je u vezi s tim saopštila da se radi o manjim izoliranim slučajevima i da se saradnja s Hrvatskom na nivou policija odvija dobro i u skladu s dogovorom.

Regionalna N1 TV javila je da centrom Zagreba migranti šetaju već četiri dana, da spavaju na železničoj stanici, a da je grupa Avganistanaca deportovana iz Slovenije u Hrvatsku, jer ne zadovoljavaju jedan od dva uslova za prolazak dalje.

Dolaze iz, kako se navodi, nesigurne zemlje, no azil žele u Belgiji, a ne u Austriji ili Njemačkoj.

“ S granice nas je do ovde dovela policija, rekli su nam da u Hrvatskoj smemo ostati mesec dana“, kazao je Mohamed, jedan od izbeglica. Mogu zatražiti azil u Hrvatskoj ili ih čeka deportacija u Srbiju, navodi N1.

Prema neslužbenim brojkama pedesetak migranata trenutno je smešteno u hotelu za strance u Zagrebu, svi s rešenjima o napuštanju u roku od 10 do 30 dana, piše N1 .

Policija zvanično nije želela da komentariše slučaj u kojemu je, javlja Slovenačka televizija, službenica UNHCR-a na graničnom prelazu u Dobovi migrantima koji nisu usmereni prema Nemačkoj i Austriji savetovala da zatraže azil u Sloveniji, kako im ne bi bio odbijen ulazak, te se tako „mešala u policijski postupak“.

Zvaično u policiji kažu da je saradnja s UNHCR-om dobra, a delatnica UNHCR-a navodno se iizvinila zbog mešanja u proceduru slovenačke pogranične policije, a u međuvremenu je premeštena iz Dobove u migrantski centar Šentilj, prenela je Slovenačka TV.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh