Novosti online

Сложни станари или привремени управници

Градски менаџер Горан Весић и секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић састали су се данас са представицима Скупштине станара зграде у Булевару деспота Стефана 68б, која је проглашена за најлепше сређени улаз у Београду. Горан Весић је том приликом рекао да су се станари сами организовали, а резултат тога су обновљени лифтови, видео надзор, уређене заједничке просторије, ходници и улаз, па чак и библиотека.

цена квадрата у овом улазу за око триста евра већа него у суседним управо због тога што се о објекту води рачуна.

„Ово је доказ и порука свима колико тога може да се уради само када постоји добра воља и организација. Овако треба да изгледају све зграде у Београду након усвајања Закона о становању. Град је предложио измене овог закона управо да би се увео ред у одржавање зграда, што је жеља већине грађана. Нажалост, по разним основама има чак око десет хиљада стамбених објеката које нико не одржава, нити се чисте” – истакао је Весић.

Весић: „ако се станари не сложе, добијаће привременог управника зграде”

Нови закон обавезује организовање скупштине станара, али ако се станари не сложе, добијаће привременог управника зграде, којег поставља локална самоуправа. Регистар професионалних управника налазиће се при Привредној комори Србије. „Они ће морати да имају лиценцу, тако да ће се тим послом бавити људи који су квалификовани”, додао је Весић.

Јавни интерес уведен је и у случајевима хитних интервенција, примера ради, ако дође до тога да из једног стана цури вода, а власник не дозвољава да се уђе, проблем ће сада моћи да се реши захваљујући овој новини. Брже ће се решавати и проблем лифтова, као и равних кровова.

„У Београду постоји озбиљан проблем са фасадама, лифтовима и равним крововима, углавном због старости објеката. Законом је предвиђен јавни интерес одржавања фасада, што омогућује да се пред грађане изађе са програмима, уз давање дела новца за ту намену”, рекао је Весић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh