Novosti online

Смањене казне за убиство у „Жутој греди”

Апелациони суд у Београду правоснажно је на девет година затвора осудио Милоша Бојанића (31) пошто га је огласило кривим да је током туче испред ресторана „Жута греда” на београдском Врачару у децембру 2008. године ножем усмртио два младића. Истом одлуком, његов пријатељ Александар Лазић (28) ослобођен је оптужби за помоћ у извршењу овог дела. Апелациони суд, својом одлуком преиначио је првостепену пресуду Вишег суда у Београду којом је Бојанић био осуђен на 20, а Лазић на седам година.

Према подацима Апелационог суда, приликом доношења другостепене пресуде суд је заузео став да Виши суд као првостепени није добро утврдио чињенично стање, односно да Бојанић и Лазић нису с умишљајем и по претходном договору извршили убиство, већ да су били испровоцирани добацивањем групе младића који су били у друштву са сада покојним младићима. У пресуди другостепеног суда, такође, наводи се да је Бојанић осуђен због прекорачења нужне одбране.

– Делујући у нужној одбрани, Бојанић је прекорачио ону меру која је била неопходна да себе и свог пријатеља одбрани од противправног напада – наводи се, између осталог, у пресуди и напомиње да се са овом казном може у потпуности остварити сврха кривичне санкције и кажњавања.

Апелациони суд закључио је да је првостепени суд погрешно оценио да су сукоб у локалу изазвали Бојанић и Лазић.

– Из исказа свих саслушаних сведока (а који су пријатељи оштећених) и одбране окривљених несумњиво је утврђено да је било добацивања и провокација што је са окривљенима те вечери била и Г. Г. и то и приликом уласка у кафану, и у њој, као и при изласку из ње – наводи суд.

Насупрот ставу првостепеног суда, Апелациони суд је нашао да окривљени и њихови пријатељи ниједном својом радњом нису иницирали добацивање, напомиње се у пресуди. У односу на Лазића пресуда је преиначена, јер по налажењу Апелационог суда није несумњиво утврђено да је он дао нож Бојанићу у кафани како би му помогао у убиству више особа. Бојанићу је пресуђено зато што је ловачким ножем убо Марка Миланова (20) и Марка Живојиновића (21), а на исти начин покушао да убије Николу Дрефљака (20). До убиства је дошло после краће свађе у „Жутој греди”, која се наставила испред ресторана тучом у којој су учествовали и други младићи, којима се судило у другом поступку за учествовање у тучи.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh