• Novosti online

  Смедеревци чист ваздух пакују као зимницу

  Смедерево – Иако је за зимницу још рано, за залихе чистог ваздуха у Смедереву очито никад није рано, јер га ретко има. Зато је Смедеревцима пружена прилика да се на време снабдеју за зиму, када је овде аеро-загађење енормно. На градском шеталишту у петак предвече грађанима је симболично дељена теглица „100 одсто чистог ваздуха” у оквиру акције „Дућан свежег ваздуха” грађанске иницијативе „Црвени беџеви”.

  – Тренутно је ваздух мало чистији, а пошто знамо да ће наредне зиме бити гори него претходне, желимо да наши суграђани направе залихе. Намера ове кампање јесте да се подиже свест грађана о изузетно лошем квалитету ваздуха у Смедереву – каже Драган Недељковић из удружења ’Про.ток 21’, које је ову акцију реализовало у сарадњи с локалним позориштем Патос, уз подршку Националне коалиције за децентрализацију из Ниша.

  Протекле грејне сезоне Смедерево је константно било један од најзагађенијих градова у Србији, јер су вредности опасних честица ПМ10 и ПМ2,5 биле и пет до шест пута веће од дозвољених граница. Удружење „Про.ток 21” је 23. јануара ове године упозорило јавност да је Смедерево тог дана у јутарњим сатима био град с најзагађенијим ваздухом у Европи, с индексом „опасно”. Еколози сматрају да је реч о комбинацији штетног утицаја железаре, густог саобраћаја и котларница које у овом граду још увек раде на мазут.

  Упркос свему, ова тема до сада се није нашла на дневном реду локалног парламента иако су опозициони одборници на томе инсистирали више пута. Град није изнео ни јасан план решавања овог проблема, па јавност сумња да он и постоји. Ни из кинеске компаније ХБИС нема довољно информација о томе да ли и како спроводе заштиту околине иако се декларативно залажу за екологију.

  У акцији „Дућан свежег ваздуха” подељено је 500 теглица чистог ваздуха и око 1.500 црвених беџева. Организатори су задовољни, поготово што се, како тврде, акцији прикључује све више младих, поготово средњошколаца.

  „Смем ли да питам шта дишем?”

  Удружење „Про.ток 21” је у Смедереву током априла у сарадњи с удружењем „Црта” у оквиру кампање Србија до информација организовало и уличну акцију „Смем ли да питам шта дишем?” Циљ је био информисање јавности о праву да зна, кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Смедеревци су тада надлежним институцијама слали питања у вези са загађењем ваздуха.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com