Gradovi

„Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medveda

BERLIN – Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodeljuju filmski kritičari, film „Smrt u Sarajevu“ režisera iz BiH Danisa Tanovića u Berlinu je u subotu uveče osvojio i Srebrnog medveda – specijalnu nagradu žirija.

Celokupna radnja filma „Smrt u Sarajevu“ se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obeležavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vreme najposećenije noći odlučuju da stupe u štrajk zbog neisplaćenih plata, prenosi portal Klix.ba.

„Smrt u Sarajevu“ bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine, u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na istorijska dešavanja, poput atentata na austrougarskog prestolonaslednika 1914. godine.

Film, koji je producirala sarajevska produkcijska kuća SČA/pro.ba, na čelu sa producentkinjom Amrom Bakšić Čamo i Margo Sinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernara-Anrija Levija „Hotel Evropa“.

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Žak Veber, Aleksandar Seksan i drugi.

Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medveda na Berlinaleu 2013. godine za film „Epizoda u životu berača železa“ (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), kao i Nagradom ekumenskog žirija.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh