Novosti online

Снови о љубави и срећи

На Великој сцени Народног позоришта изведен је балет Леа Делиба „Копелија” у кореографији Љубинке и Петра Добријевића. Диригент је био Ђорђе Павловић.

У овој новој постави чија премијера је била 15. децембра прошле године први пут у улози Сванилде наступила је солисткиња Татјана Татић, а у улози Франца солиста Јовица Бегојев. Улогу Копелијуса тумачио је Дејан Коларов.

У балету је учествовао комплетан ансамбл Балета и Оркестар националног театра. Костимографију је осмислила Катарина Грчић Николић, а сценограф је Мираш Вуксановић. Либрето је урадио Шарл Нуитер према причи „Пескар” Е. Т. А. Хофмана. Концертмајстор је Весна Јансенс. Свештеника је тумачио Божин Павловски, а лутку Копелију Мина Радаковић.

Већ на почетку првог чина овог балета публика се није устручавала да повицима „Браво! Браво!” похвали уметнике на сцени. Тако су се потврдиле и оцене кореографа Љубинке и Петра Добријевића да је ово дело једно од најлепших комада, савршено у својој суштини.

Сан чудног доктора Копелијуса да удахне живот својој креацији, једној лутки, превазилази причу и постаје универзална тема о некоме ко је другачији од нас. Прерушавањем у Копелију, Сванилда га доводи у заблуду да је то могуће. Тако га накратко чини срећним, али његови снови се руше сазнањем да је у питању само лутка. Остаје сам, очајан, са својом сломљеном креацијом. Ипак, Копелијус, креатор, уметник, стваралац, опрашта младости, прикључује се средини која га је до тада одбацивала и учествује у весељу и прослави живота. Аутори балета шаљу поруку да је могуће остварити снове уколико су људи спремни на то.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh