Gradovi

Sobotka: Bregzit bi Evropi doneo nacionalizam i separatizam

PRAG – Češki premijer Bohuslav Sobotka je danas izjavio da bi izlazak Britanije iz Evropske unije tom bloku doneo talas nacionalizma i separatizma.

„Desničarski ekstremisti i nacionalisti bi tu temu pre ili kasnije pokrenuli u Češkoj i drugim evropskim državama“, naveo je Sobotka u pisanoj izjavi za Rojters.

On je dodao da eventualne predloge da Češka napusti Uniju smatra „besmislenima, štetnima i opasnima“.

Britanski premijer Dejvid Kameron dobio je na samitu u Briselu prošle nedelje ustupke od Evropske unije, za koje se nada da će uveriti britanske glasače do referenduma zakazanom za jun da je dobra ideja da Britanija ostane u Uniji.

Sobotka je bio jedan od lidera centralnoevropskih zemalja koji su delimično uspeli da ograniče rezove koje je Kameron želeo da uvede za migrante iz ostatka Evrope, pa će se oni odnositi samo na novopridošlice, ali ne i za više od jednog miliona evropskih radnika koji trenutno rade u Velikoj Britaniji.

Premijer Češke je istakao da je članstvo u EU garancija za prosperitet i bezbednost njegove zemlje.

Češka je 2004. postala članica Unije, ali još nije odredila rok do kojeg će se priključiti evrozoni. Česi su, prema anketi sprovedenoj u januaru, najveći evroskeptici u Evropi.

AP Photo/Martin Meissner

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh